Airbnb v Praze drží téměř polovinu ubytovacího trhu. Vláda chce sdílenou ekonomiku regulovat a zdanit

Vláda si od případného zdanění služby s krátkodobým ubytováním Airbnb slibuje až 500 milionů korun ročně. Vyplývá to z analýzy takzvané sdílené ekonomiky, kterou v pondělí projedná kabinet. Podle dokumentu zabírá Airbnb přibližně polovinu pražského trhu s krátkodobým ubytováním, kde je k dispozici zhruba 150 tisíc lůžek. Celkový výnos majitelů bytů, kteří tuto službu nabízejí, je přes dvě miliardy korun ročně.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha láká turisty z celého světa

Praha láká turisty z celého světa | Foto: Fotobanka Pixabay

Analýzu mají k dispozici Hospodářské noviny a jejich server iHNed.cz.

Vláda se zaměřila na Airbnb především proto, že na rozdíl od hoteliérů totiž provozovatelé neplatí místní poplatky a daně. Studie tak po vzoru Estonska navrhuje, aby Airbnb státu povinně hlásily tržby svých pronajímatelů. Finanční správa a úřady by pak určily, koho a jak zdaní.

Centrum Prahy se vylidňuje. Může za to Airbnb, shodují se politici a chtějí regulaci

Číst článek

V analýze se píše, že Airbnb zabírá v Praze přibližně 48,2 procenta trhu s krátkodobým ubytováním, přesto se nedá říci, že by nová forma sdíleného ubytování ohrožovala pražské hotely. Těm totiž od roku 2012 roste obsazenost a zvedají se také jejich tržby za pokoje.

Společnost provozující server Airbnb analýzu jako takovou nechce komentovat. Podle Hospodářských novin je ale ochotná s Prahou i státem hledat řešení.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme