Airbus a Boeing prý ještě dlouho nebudou mít v Rusku konkurenci

Rekordní úspěch letecké společnosti Airbus. Tak skončil pařížský aerosalon. Evropský Airbus porazil v počtu zakázek svého rivala, americkou společnost Boeing. Ta ale porážku odmítá. Navíc obviňuje Airbus, že na aerosalonu podepisuje zakázky, které má už dávno domluvené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boeing 787 Dreamliner

Boeing 787 Dreamliner | Foto: The Boeing Company

Analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský ve Světě o desáté potvrdil, že na aerosalonu obě firmy podepsaly dohromady kontrakty těsně pod sumou 100 miliard dolarů. „Vyhrál Airbus, který oznámil smlouvy za 72 miliard dolarů, a Boeing dosáhl asi 22 miliard dolarů.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský ve Světě o desáté

Airbusu ke slušné sumě pomohla také zakázka malajské nízkonákladové společnosti AirAsia. Ta si u Airbusu zajistila 200 letadel. Ukazuje to na velký rozmach leteckých společností právě v Asii.

„To je region, který nyní stojí za poptávkou po letadlech,“ zdůraznil Moravanský a ukázal zejména na vnitrostátní čínský trh, který má nyní velký potenciál.

V Paříži představilo svůj ambiciózní plán také Rusko. To chce v nejbližších letech konkurovat právě Airbusu a Boeingu. Vlajkovou lodí leteckého průmyslu se má stát společnost Suchoj.

„Představený letoun Suchoj Super jet je menší kategorie než modely hlavních dvou výrobců. V současné době nemůže být konkurencí,“ poznamenal Maravanský s tím, že ani v příštích několika letech neočekává, že by se v Rusku objevil významný hráč schopný konkurovat oběma hlavním světovým producentům dopravních letadel.

Milan Kopp, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme