Airbus překontroluje letouny A380 kvůli prasklinám na křídlech. Provoz strojů podle něj neohrožují

Evropský výrobce letadel Airbus musí překontrolovat starší obří letouny A380 kvůli možným prasklinách na křídlech. Podle nařízení Evropské agentury pro bezpečnost letectví (EASA) se kontrola týká vnější části křídel u 25 nejstarších letadel, která byla uvedena do provozu od roku 2007.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A380

Společnost potvrdila, že na zadních křídlech starších letadel A380 byly nalezeny malé praskliny. | Zdroj: Reuters

Společnost potvrdila, že na zadních křídlech starších letadel A380 byly nalezeny malé praskliny. „Objevili jsme problém a navrhli plán kontroly a opravy,“ uvedl Airbus v prohlášení. Dodal, že závada neovlivňuje letovou způsobilost letadel A380.

V roce 2012 byl Airbus nucen zkontrolovat letadla A380 a navrhnout nákladný program opravy po zjištění prasklin v části křídel, napsala agentura Reuters.

Airbus končí s výrobou A380 suberjumba. O největší stroj pro osobní přepravu není zájem

Číst článek

Závada se týká letadel vyrobených mezi roky 2004 a 2006. Vlastní je aerolinky Singapore Airlines, Air France, Lufthansa, Emirates a Qantas.

Letos v únoru Airbus oznámil, že ukončí výrobu dvoupatrových letadel A380. Důvodem je nezájem zákazníků. Největší letadlo pro přepravu cestujících na světě se má přestat vyrábět v roce 2021. Airbus dodal zákazníkům přes 200 těchto strojů.

Problém má letos i konkurenční firma Boeing. Ta musela počátkem roku po dvou závažných nehodách pozastavit lety svého nejprodávanějšího modelu 737 MAX. Zatím není jasné, kdy se tato letadla vrátí do provozu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme