Airbus čelí krizi kvůli zpoždění obřího letounu

Krize koncernu EADS, mateřské společnosti leteckého výrobce Airbus, se dál prohlubuje. Problémy zapříčinilo zdržení dodávek nového obřího Airbusu A380 zákazníkům. To bude pro koncern znamenat miliardové ztráty. Vedení společnosti se v Mnichově za zavřenými dveřmi radí o dalším postupu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A380 na londýnském letišti Heathrow

Airbus A380 na londýnském letišti Heathrow | Foto: AFP

Mluvčí společnosti odmítl schůzku v bavorské metropoli označit za krizové zasedání. Jednání začalo už včera dopoledne a nechybí na něm ani francouzský ředitel Noel Forgeard.

Ten je pod palbou kritiky poté, co prodal mnohamiliónový balík akcií firmy těsně předtím, než vypluly na povrch problémy s dodávkami mamutího Airbusu. Forgeard ale vehementně popírá, že by o zdržení dodávek, které snížily tržní hodnotu společnosti o pět miliard eur, předem věděl a neoprávněně se tak obohatil.

Mluvčí EADS odmítl potvrdit informace o tom, že se v Mnichově řeší i personální otázky. Zisk koncernu bude v příštích třech letech kvůli zpožděným dodávkám obřích strojů A380 o dvě miliardy eur nižší.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme