Airbus získal jednu z největších zakázek ve své historii, indickému IndiGo dodá 300 letadel

Evropský výrobce letecké techniky Airbus dostal od indické nízkonákladové letecké společnosti IndiGo objednávku na 300 letadel řady A320neo. To představuje jednu z největších zakázek v historii podniku, oznámil ve středu Airbus. Hodnotu zakázky ale firma nezveřejnila.

Toulouse/Dillí Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A320 aerolinek British Airways

Airbus A320 aerolinek British Airways | Zdroj: Profimedia

Podle katalogových cen by měla mít objednávka hodnotu nejméně 33 miliard dolarů (760 miliard korun), při takto objemných zakázkách ale výrobci zpravidla poskytují výraznou slevu.

České aerolinky koupí od Airbusu sedm nových letadel, s prvními začnou létat v roce 2020

Číst článek

Podle zdrojů IndiGo dokončuje objednávku, která bude zahrnovat i nejnovější letadlo Airbusu A321XLR, což je verze A320 s jednou uličkou a delším doletem.

IndiGo je součástí skupiny InterGlobe Aviation. V IndiGo se ke zprávě nikdo nevyjádřil, také Airbus věc odmítl komentovat.

IndiGo před několika dny oznámily svoji největší čtvrtletí ztrátu způsobenou problémem s motory dříve koupených letadel A320neo. Aerolinky patřily mezi první, které si na počátku roku 2011 tato letadla koupily s novými motory.

Boj s Boeingem

Plánovaná dohoda je vítězstvím pro Airbus v boji o nové objednávky s Boeingem. Ten nyní usiluje o povolení letů pro svá letadla 737 MAX poté, co majitel British Airways, holding IAG, oznámil rozhodnutí opustit Airbus jako dodavatele letadel pro středně dlouhé vzdálenosti. IAG v červnu předběžně souhlasil, že si objedná 200 letadel MAX.

Airbus před dvěma lety obdržel rekordní objednávku od americké investiční firmy Indigo Partners na 430 letadel, ta však jsou určena celkem pro čtyři letecké společnosti. Objednávka od IndiGo by tak měla být největší objednávkou Airbusu od jedné letecké společnosti. V roce 1997 sice americké U.S. Airways objednaly až 400 letadel Airbus A320 včetně opce, mnoho těchto letadel ale nakonec nebylo dodáno, napsala agentura Reuters.

Aerolinky IndiGo rychle expandovaly a ovládají téměř polovinu indického trhu, mimo jiné i díky bankrotu konkurenta Jet Airways. Jejich nejbližším konkurentem je společnosti SpiceJet, která používá stroje Boeing.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme