Airbus je ve vážných problémech

Šéf koncernu Airbus Thomas Enders připustil, že spor o financování projektu vojenského letounu A 400 M vážně ohrožuje budoucnost této společnosti. Kvůli problémům proto žádá, aby se na silně prodraženém a opožděném projektu finančně podílely státy, které si stroj objednaly.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vojenský dopravní letoun Airbus A400M

vojenský dopravní letoun Airbus A400M | Zdroj: ČTK

Enders až s překvapivou otevřeností přiznal, že vývoj letounu A400 M, který nabral tříleté zpoždění, ohrožuje samotnou existenci Airbusu. Koncern se snaží přesvědčit sedm zákazníků, aby do projektu přispěli částkou 5,3 miliardy eur. Německo, které si objednalo nejvíc strojů, ale trvá na dodržení původních podmínek.

Airbus vydává na program A400 M měsíčně 100 až 150 milionů eur. Manažerům koncernu dělá starosti také příliš pomalá výroba dalších kusů obřího letoun A380. Podle Enderse bude i tento letoun ziskový až v horizontu desetiletí. Airbus očekává, že mu v letošním roce způsobí problémy rovněž slabý dolar a nižší počet nových zakázek.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme