Airbus omezí počet svých dodavatelů

Koncern Airbus se zbaví až osmdesáti procent svých dodavatelů. Počet společností, které výrobci letadel dodávají komponenty, tak klesne ze 3000 na 500. Škrty se mohou týkat i českých firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A380

Airbus A380 | Foto: AFP

Součástky pro Airbus dodávají Znojemské strojírny spolu s Letovem nebo firma Aero Vodochody. Kvůli zpoždění dodávek obřích strojů Airbus A380 musí evropský výrobce letadel v příštích letech počítat s finanční ztrátou. Razantní snížení počtu dodavatelů by mělo pomoci tuto ztrátu snížit.

Některým firmám by toto opatření naopak mohlo pomoci. Spokojené hlasy zaznívají například ze Znojemských strojíren, které vyrábí díly pro tři typy letadel. Objem výroby vzrostl v posledních týdnech oproti plánu o více než polovinu a firma má podle slov jejího ředitele Josefa Sigmunda signály, že by Airbus mohl do Znojma přesunout část výroby ze zahraničí.

Sanační program s názvem "Power 8" počítá i s uzavřením devíti z deseti logistických center. To by mělo Airbusu do roku 2010 ušetřit až 900 milionů eur. To ale nestačí, a tak společnost bude muset také propouštět. Nejvíc zaměstnanců má koncern v Německu a ve Francii a právě jejich vlády se strachují o to, aby snižování stavů bylo geograficky vyvážené.

Airbus se dostal do krize, protože jeho ambiciózní projekt obřího letounu A380 se kvůli technickým problémům zpožďuje již o dva roky. To bude stát mateřskou společnost EADS na zisku až pět miliard eur a firma se s tím chce vyrovnat snižováním nákladů. Kvůli krizi se již vyměnilo nejvyšší vedení EADS a dvakrát byl již letos dokonce vyměněn šéf Airbusu.

Jiří Hošek, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme