Airbus se kvůli pandemii propadl do provozní ztráty přes půl miliardy eur. Snížila se i dodávka letadel

Evropský výrobce letecké techniky Airbus vloni kvůli pandemii covidu-19 vykázal provozní ztrátu 510 milionů eur (přes 13 miliard korun) po zisku 1,3 miliardy eur v předchozím roce. Firma o oznámila ve čtvrtek.

Tento článek je více než rok starý.

Amsterdam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský výrobce letadel Airbus

Airbus již dříve oznámil, že loni dodal zákazníkům 566 letadel, což je o 34 procent méně než v předchozím rekordním roce | Foto: Regis Duvignau | Zdroj: Reuters

Tržby společnosti se loni snížily o 29 procent na 49,9 miliardy eur. Provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek se propadl o 75 procent na 1,7 miliardy eur.

V letošním roce počítá firma s jeho nárůstem na minimálně dvě miliardy eur.

‚Nejprudší pokles v historii.‘ Osobní letecká doprava v USA se propadla na úroveň z roku 1984

Číst článek

Airbus již dříve oznámil, že loni dodal zákazníkům 566 letadel, což je o 34 procent méně než v předchozím rekordním roce. V letošním roce hodlá firma dodat minimálně stejný počet letadel jako loni.

„V roce 2021 přetrvává v našem odvětví řada nejistot, protože pandemie nadále ovlivňuje životy lidí, ekonomiku a společnost,“ upozornil nicméně šéf podniku Guillaume Faury.

Koronavirová krize vedla k drastickému omezení letecké dopravy, což snížilo poptávku po nových letadlech. Airbus koncem loňského června oznámil, že během jednoho roku zruší zhruba 15 000 pracovních míst. To odpovídá více než deseti procentům jeho celkové pracovní síly.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme