‚Čelíme nejvážnější krizi, jakou kdy toto odvětví zažilo.‘ Airbus zruší 15 tisíc pracovních míst

Evropský výrobce letadel Airbus zruší zhruba 15 tisíc pracovních míst. To odpovídá více než deseti procentům jeho celkové pracovní síly. Firma tak reaguje na negativní dopady koronavirové krize na letecký průmysl.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A320 (ilustrační foto)

Airbus A320 (ilustrační foto) | Zdroj: Wikimedia Commons

„Airbus čelí nejvážnější krizi, jakou kdy toto odvětví zažilo,“ uvedl šéf podniku Guillaume Faury. „Opatření, která jsme doposud uskutečnili, nám umožnila absorbovat prvotní šok způsobený touto globální pandemií. Nyní musíme zajistit, abychom dokázali náš podnik udržet a opustit krizi jako zdravý globální lídr v oblasti letecké techniky,“ dodal.

Airbus plánuje zrušení zhruba 5000 pracovních míst ve Francii a 6000 pracovních míst v Německu. Ve Španělsku by mělo zaniknout 900 míst a v Británii 1700 míst. Dalších 1300 míst hodlá firma zrušit v jiných zemích po celém světě. V současnosti Airbus podle agentury Reuters zaměstnává kolem 135 tisíc lidí.

Koronavirová krize vedla k drastickému omezení letecké dopravy, což snížilo poptávku po nových letadlech. Faury nedávno uvedl, že Airbus v příštích dvou letech kvůli koronavirové krizi sníží produkci a dodávky o 40 procent oproti původnímu plánu. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme