Airbus vyvíjí tlak na konkurenční Boeing: Postaví továrnu v USA

Francouzský výrobce letadel Airbus postaví v americké Alabamě továrnu na montáž letadel A320. Výše investic se odhaduje na 600 milionů dolarů. Vstup na půdu Spojených států pokládají odborníci za významný tah v obchodním soupeření s tradičním rivalem, americkou firmou Boeing.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Airbus A380

Airbus A380 | Foto: Airbus

„Je to dlouhodobý strategický tah. Cokoliv, co umožní Airbusu vyrábět letadla levněji, bude znamenat také to, že je bude moct prodávat levněji. Airbus tak vyvine velký tlak na konkurenční Boeing,“ prohlásil ředitel investiční banky EarlyBirdCapital Alex Hamilton.

EADS, největší západoevropská letecká skupina, se snaží o otevření závodu v Americe už delší dobu. Zatím zde vyrábí vrtulníky, potvrzuje letecký publicista Martin Velek. Motivací ke vzniku nové továrny se podle něj už před několika lety stala potřeba snáze prodávat americké armádě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letecký publicista Martin Velek přibližuje význam vstupu evropské společnosti Airbus na americkou půdu

„Tam se měly vyrábět a montovat Airbusy 330, které si původně americké letectvo vzhledem ke svým strategickým zájmům vybralo kvůli doletu a velké nosnosti pro své očekávané operace v pacifické oblasti. Pak to bylo politickým lobbováním ukončeno a vyhrál to Boeing, který nabízel něco, co letci chtěli podstatně méně,“ vysvětluje.

Na jih Spojených států přitom kvůli tlaku na snižování nákladů zamířil také Boeing, pokračuje Velek. V rámci industrializace méně rozvinuté části země tam totiž existují daňové pobídky a stát přispívá na navýšení pracovních příležitostí. Zaměstnanci v továrnách navíc nemusejí být organizováni do odborů, což zaměstnavatelům snižuje náklady.

Projekt Airbusu na stavbu továrny v Alabamě se připravoval devět měsíců pod přísným utajením. „Projekt vznikal v souvislosti s oním zájmem Evropy prodávat airbusy americkému letectvu. To znamená, že geneze je daleko starší. Patrně ta realizace byla utajována právě kvůli domácím potížím ve Francii. Navíc zvítězil socialistický prezident, který patrně ztrátě zaměstnání ve Francii moc přát nebude,“ uvažuje Velek.

Rádio Česko, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme