Akcie aerolinek klesají. Ztráty ale nedosáhnou loňských čísel

Dnes se nad Českem objeví prach z islandské sopky Grímsvötn. Zatím není jasné, nakolik to ovlivní leteckou dopravu nad naším územím, ale některá skandinávská a severoněmecká města jako Hamburk už kvůli prachu pohybujícímu se naším směrem hlásí pozastavení letů. Včera jich bylo v Evropě zrušeno na 500 a další mohou do soboty, na kdy experti předpovídají konec erupcí, přibýt.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Island. Sopka Grímsvötn. Letecká doprava

Island. Sopka Grímsvötn. Letecká doprava | Foto: AFP

Pokud nedojde k překvapení, letošní škody způsobené sopečným prachem z Islandu budou menší, než ty loňské. Loni se ztráty odhadovaly zhruba na 150 milionů eur za den, letos to podle analytika společnosti Cyrrus Ondřeje Moravanského budou asi desítky milionů eur.

Největší ztráty postihnou aerolinky, které létají ve Skotsku nebo jižní Skandinávii. Tedy z velkých evropských společností nejspíše British Airways. Nakolik ovlivní sopečný prach z Islandu České aerolinie a pražské letiště, je zatím těžké vyčíslit. Moravanský odhaduje desítky milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský odhaduje ve Světě o osmé rozsah škod v letecké dopravě

I letos se diskutuje o tom, zda má zákaz létání smysl. Ryanair včera vyslal letadlo na testovací let a tvrdí, že žádný prach neobjevil. „Je to relevantní námitka, více by však k tomu řekl letecký technik nebo meteorolog. Vyšší opatrnost je samozřejmě nutná, ale letos jsou koncentrace prachu, za kterých se nesmí létat, nastaveny přece jen trochu mírněji, než tomu bylo loni,“ říká Moravanský.

Akcie aerolinek jsou pod tlakem, British Airways včera ztratily 1,8 procenta, Lufthansa 1,5. I dnes se očekává pokles, u Lufthansy až o 2 procenta a stále to zřejmě nebude konečné číslo. Vše závisí na dalším vývoji sopečné aktivity.

Roman Chlupatý, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme