Akciové trhy v Asii reagují na dohodu o snížení těžby ropy. V Číně může za pokles růst počtu nakažených

Akcie na asijských trzích zahájily týden převážně poklesem, výrazné ztráty má například burza v Tokiu. Vedle šíření koronaviru má na pokles cen podle analytiků vliv nedělní dohoda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenců. Ti sníží těžbu ropy o 9,7 milionu barelů denně, což ale podle části analytiků zdaleka nebude stačit, pokud má z trhu zmizet nadprodukce.

Tokio/Šanghaj Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šíření koronaviru otřáslo světovou ekonomikou, která zaznamenala největší propad od krize v roce 2008

Dohoda o omezení produkce ropy měla dopad na pád ceny akcií v Asii | Foto: Aly Song | Zdroj: Reuters

Hlavní index tokijské akciové burzy Nikkei 225 odepsal 2,33 procenta a den uzavřel na hodnotě 19 043,40 bodu. Širší index Topix ztratil 1,69 procenta na 1405,91 bodu. V minusu skončily téměř všechny sektory, zejména akcie firem v námořní dopravě, finančních službách a výrobě železa.

Přední světoví producenti se dohodli na snížení těžby ropy. Pandemie koronaviru snížila její ceny o třetinu

Číst článek

„Snížení produkce samo o sobě trh nezachrání, dokud nebude jasné, že se zvyšuje poptávka. To ale pravděpodobně ještě nějaký čas potrvá,“ poznamenal k dohodě o snížení produkce ropy analytik Makoto Sengoku ze společnosti Tokai Tokyo Research Institute.

Jiná příčina v Číně

Zájem přetrvává o zlato, jehož cena vyjádřená v japonských jenech se ocitla na rekordních 6513 jenů za gram. Dosavadní rekord byl z roku 1980, uvádějí záznamy společnosti Tanaka Kikinzoku Kogyo K.K., která obchoduje s drahými kovy.

Na světových trzích v pondělí ráno cena zlata mírně klesala, i tak se ale držela nad 1860 USD za troyskou unci, což je blízko maxima za osm let.

Ztrátám se nevyhnuly ani čínské akcie. Jejich hlavní index CSI 300, který sleduje obchodování na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, odepsal 0,42 procenta na 3753,26 bodu. Pokles může podle analytiků odrážet i fakt, že v Číně se za poslední den objevilo nejvíce nových případů nákazy koronavirem za více než měsíc.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme