Akcie Applu jsou po úmrtí Jobse pod tlakem. Asi jen dočasně

Akcie americké technologické společnosti Apple jsou po zprávě o úmrtí Steva Jobse pod tlakem. Po začátku obchodování na frankfurtské burze ztrácely 3,3 procenta. Trh tak reaguje na odchod klíčové postavy stojící za úspěchy firmy. Mnozí analytici ale tvrdí, že jde o dočasný propad. Apple se podle nich nakonec přinejmenším ve střednědobém horizontu se ztrátou Jobse vyrovná. To Romanu Chlupatému v Kodani řekl i akciový stratég Saxo Banky Peter Garnry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Apple

Apple | Zdroj: ČTK

My jsme se Applem zabývali před pár dny. A byli jsme vcelku překvapení. Víte, když se podíváte na vývoj cen akcií v letošním roce a porovnáte to s trhem, tak je to úžasné. Stále se totiž drží v plusu, zatímco trh jako takový je v červených. Co se Steva Jobse týče, podle nás to není až tak velký problém. Alespoň v krátkodobém horizontu. Apple, co se vývoje nových produktů týče, má úžasné momentum. Navíc, produkty mají obyčejně pětiletý cyklus. Což znamená, že se na čemkoli, co vám Apple nabídne v následujících čtyřech, pěti letech Steve Jobs alespoň do jisté míry podílel.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti společnosti Apple po úmrtí Steva Jobse mluvil v Londýně s Romanech Chlupatým akciový stratég Saxo Banky Peter Garnry

Stále více firem začíná nabízet produkty konkurující Applu – chytré telefony, tablety a tak dále. Je, respektive může to být problém?

Konkurence ... jistě, ta stahuje náskok. Je tu například konkurence ze strany systému Android. I tak si ale myslíme, že Apple, co se chytrých telefonů týče, stále má ten nejlepší systém. Což ale určitě neznamená, že na něj rostoucí konkurence nebude mít žádný vliv. A to platí i pro trh s tablety. Amazon nedávno představil svůj Kindl 5. A to za velmi příznivou cenu. Jistě, stále nenabízí to samé, co nabízí iPad od Applu. Ale i tak jsem si jistý tím, že to na Apple vyvine jistý tlak, zejména na jeho cenovou politiku.

Řekněme tedy, že Apple své výrobky zlevní. Může se to negativně promítnout do ziskovosti firmy?

Může, ale nemusí. A dovolte mi vysvětlit, proč nemusí. Většina lidí vám, pochopitelně, řekne, že pokud konkurence dotlačí Apple zlevnit své výrobky, pak zisky půjdou dolů. Ale berte to tak, že pokud ceny půjdou dolů, pak se tablety stanou ještě dostupnější než nyní jsou. Teď jsou stále poměrně drahé, a proto si myslím, že velká část střední třídy o nákupu tabletu nepřemýšlí, alespoň ne v současné turbulentní situaci. Pokud ale ceny půjdou dolů a zájemců přibude, pak množství prodaných tabletů může nahradit vyšší marži, kterou před zlevněním firma měla. Zisk na akcii Applu tak nakonec může zůstat beze změny.

Steve Jobs | Foto: Reuters

Znamená to, že Apple i přesto přese všechno, co se nyní děje, doporučujete?

Tak nám se Apple pořád líbí. Ocenění firmy je stále hodně dobré. Navíc vezměte v potaz rychlost, s jakou rostou a také hotovost, kterou mají po ruce. Proto bych Apple v tuto chvíli bral. A nebo řeknu to tak: neměl bych strach z toho, mít Apple ve svém portfoliu.

Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme