Akcie Applu propadly, Microsoft si připsal nepatrný růst

Dvě globální technologické firmy v noci na dnešek odhalily, co nás čeká v budoucnu. Apple se zaměřil na jednodušší komunikaci přístrojů, které nabízí. A také na ukládání dat takzvaně v oblacích, tedy v obrovských skladech údajů mimo osobní počítače. Microsoft pak nabídl internetovou televizi anebo ovládání herní konzole s pomocí hlasu. Trh tím ale firmy nepřesvědčily. Akcie Applu propadly o 5,5 procenta. Microsoft si připsal nepatrný růst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Microsoft

Microsoft | Foto: Marián Vojtek

Na novinky Applu i Microsoftu přitom s napětím čekala odborná veřejnost i trh.

„Neřekl bych, že firmy zklamaly. Když se podíváme na výsledek i na reakci, ta je smíšená. Navíc si nemyslím, že by se na výsledku obchodování odrážely čistě jen ty prezentace a představené novinky. V průběhu včerejšího dne ale hrála roli i negativní nálada na trhu, kterou jsme mohli vidět i na výsledku amerických akciových indexů, které propadly,“ říká analytik makléřské společnosti Colosseum Petr Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

O akciích technologických firem mluvil na Rádiu Česko analytik makléřské společnosti Colosseum Petr Čermák

Důvodů propadu je podle Čermáka několik. Makroekonomické statistiky naznačují, že jsme svědky zpomalování hospodářského růstu ve Spojených státech, ale i v Číně. Navíc se k tomu přidávají problémy kolem předlužené Evropy, obzvláště Řecka.

Apple nabízí ukládání dat v oblacích, odkud se nedávno klientům ztratila spousta údajů. Microsoft se zaměřil na online hry, které jsou terčem hackerů.

„Nemyslím si, že by to byl hlavní faktor, který ovlivnil a ovlivní obchodování s těmito akciemi. Samozřejmě s těmi novými produkty bude spojena řada problémů. Nicméně problém hackerů nedávno ovlivnil akcie společnosti SONY,“ pokračuje Čermák.

Podle něj jsou některé firmy v sektoru extrémně nadhodnocené: „Jsou to společnosti, které jsou většinou spojené se sociálními sítěmi. Ve zbytku technologického sektoru se dají najít společnosti, které nadhodnocené nejsou a dokonce pro investory by mohly být v dlouhodobém investičním horizontu zajímavé. Tady bych zmínil právě Microsoft nebo Sisco.“

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme