Akcie autobazarů AAA Auto definitivně mizí z pražské burzy

Společnost AAA Auto definitivně odchází z pražské burzy. Poslední možnost prodat svůj podíl na tomto trhu budou mít akcionáři právě dnes. Firma stáhla akcie také z budapešťské burzy, kde byl poslední obchodní den s tímto titulem už minulý pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burzovní palác Praha, hlavní vchod

Burzovní palác Praha, hlavní vchod | Foto: Eva Odstrčilová

Firma odchází z pražské burzy na návrh majoritního akcionáře Anthony Jamese Dennyho, který na jaře schválila valná hromada.

Na začátku roku Denny poprvé řekl, že chce vykoupit vlastní akcie obchodované na burzách. A důvodů je podle analytiků několik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Společnost AAA Auto definitivně odchází z pražské burzy. Téma pro Jana Beneše

Například podle Patria.cz to souvisí s Dennyho záměrem prodat majoritní podíl firmy. Investiční stratég Michal Valentík ze ČP Investu k tomu dodává, že AAA Auto je malou společností. Její akcie proto málo kupují hlavní hráči, jako jsou velké finanční instituce.

Další odborníci spojují odchod z burzy s tím, že firma se zbaví informační povinnosti, které teď má vůči pražské burze. To znamená pravidelné a detailní zveřejňování hospodářských výsledků.

Pro fungování společnosti se odchodem z burzy nic zásadního nezmění. Bude i nadále prodávat auta a rozšiřovat svojí síť autobazarů. Její akcie už ale nebudou obchodované veřejně.

Jakým směrem se firma vydá, záleží samozřejmě na strategickém rozhodnutí jejího hlavního majitele. Anthony Denny ale o svých dalších záměrech zatím příliš nemluví.

Na burzu bude mít odchod AAA jen malý vliv

Burza přijde o jeden titul, což není dobrá zpráva, protože se tím zúží nabídka pro investory. Na hlavním trhu teď bude celkem 13 titulů.

Pražskou burzu by to ale podle analytiků ohrozit nemělo, odchod „áček“ bude mít na celý trh velmi malý vliv. Tyto akcie se na všech obchodech podílejí jen 0,06 procenta.

Na burzu firma vstoupila v září 2007. Tehdy se o tomto titulu mezi odborníky mluvilo jako o hitu, o který by měli mít investoři velký zájem. Akcie zahájily obchodování na úrovni 55 korun, jenže hned po prvních několika dnech se cena výrazně snížila.

Podle některých analytiků byla upisovací hodnota příliš vysoká a ještě větší byla očekávání. Titul se ale nad původní cenu už nedostal. Aktuálně jedna akcie stojí 24 korun. Během téměř šesti let, co je na burze, se hodnota snížila o více než polovinu.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme