Komerční banka a Moneta Money Bank mohou vyplatit své akcionáře. Dostaly souhlas od ČNB

Moneta Money Bank a Komerční banka získaly souhlas České národní banky k návrhu na rozdělení čistého zisku akcionářům za roky 2019 a 2020. V případě Moneta Money Bank jde o 1,533 miliardy korun, tedy tři koruny na jednu akcii. U Komerční banky jde o 4,535 miliardy korun, tedy 23,86 Kč na akcii. Vyplývá to z informací zveřejněných bankami.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČNB

budova České národní banky (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Dividendu banky určily v souladu s omezeními, která ČNB stanovila letos v březnu. Maximální výše dividend byla podle tohoto rámce utvořena na základě čtyř ukazatelů.

ČNB minulý týden oznámila, že dokončila hodnocení kapitálové situace jednotlivých bank a nebude již výši dividend bank plošně omezovat. Zároveň uvedla, že souhrnná výše dividend může činit přibližně 15 procent zisku bankovního sektoru za roky 2019 a 2020.

V roce 2019 banky v Česku vykázaly souhrnný čistý zisk rekordních 90,9 miliardy korun a o rok později 47,51 miliardy korun. ČNB také doporučila zvážit další výplatu až po oznámení hospodářských výsledků za rok 2021.

Exguvernér ČNB: Rychlé navyšování státního dluhu je problém. Příští vládu čeká obtížný domácí úkol

Číst článek

ČNB omezovala výplatu dividend ze zisků let 2019 a 2020 jako součást protikrizových opatření. Měla zmírnit negativní dopad rozsáhlých uzávěr ekonomiky během pandemie do hospodaření bank a udržet jejich kapitálové vybavení pro zachování stability bankovního sektoru.

Moneta Money Bank dnes oznámila, že ČNB současně očekává další výplatu dividend až poté, kdy budou k dispozici konečné hospodářské výsledky banky za letošní rok a zároveň bude jasný vývoj a dopady pandemie v podzimních a zimních měsících.

„Představenstvo banky i nadále zůstává vázáno vůči akcionářům svojí dividendovou politikou vyplácet minimálně 70 procent čistého zisku, pokud to bude v souladu s aktuální situací a platnými omezeními,“ uvedla Moneta Money Bank.

Česká národní banka opět zvýšila úrokové sazby. Důvodem jsou podle ekonomů obavy z růstu inflace

Číst článek

Představenstvo banky podle oznámení hodlá předložit návrh na výplatu dividendy ke schválení akcionářům na valné hromadě, kterou plánuje svolat na první polovinu listopadu.

Obdobně se ČNB vyjádřila i v případě Komerční banky, vyplývá ze zveřejněných dokumentů. Představenstvo Komerční banky hodlá svolat valnou hromadu k odsouhlasení dividendy ve čtvrtém čtvrtletí.

Moneta Money Bank vykázala v roce 2019 čistý zisk zhruba čtyři miliardy korun a loni 2,6 miliardy korun. Komerční banka měla v roce 2019 čistý zisk 14,9 miliardy korun a o rok později 8,2 miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme