Evropské akcie jsou na nejnižších hodnotách za tři měsíce. Může za to propad Volkswagenu a Fiatu

Evropské akcie zahájily páteční obchodování poklesem na nejnižší hodnotu za tři měsíce. Může za to propad automobilek Volkswagen a Fiat Chrysler po oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že uvalí clo na veškerý mexický dovoz. Propad evropských akcií navázal na pokles akcií v Japonsku, kde hlavní index Nikkei kvůli ztrátám akcií automobilek uzavřel nejníže za tři a půl měsíce, napsala agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká burza klesala už v 6. února 2018

Americká burza klesala už v 6. února 2018 | Foto: Brendan McDermid | Zdroj: Reuters

Trump v noci na pátek oznámil, že od 10. června bude na veškerý dovoz zboží z Mexika uvaleno clo pět procent. Clo bude platit do doby, než se podaří zastavit nelegální migraci z Mexika. Jeho rozhodnutí by mohlo přerušit dodávkové řetězce v době, kdy mezi investory rostou obavy z recese.

Trump zavádí clo na zboží z Mexika, chce zemi přimět k zastavení migrační vlny

Číst článek

Panevropský index STOXX 600 zahájil obchodování poklesem o 0,9 procenta. Index německých akcií DAX, který je obzvláště citlivý na problémy v zahraničním obchodu, se propadl až o 1,3 procenta.

Ztráty na počátku obchodování zaznamenaly všechny sektory. Index evropských automobilek se snížil o 2,7 procenta, hlavně kvůli tříprocentnímu propadu akcií firem Volkswagen a Fiat Chrysler. Obě automobilky mají silné napojení na Mexiko. Ztrácely i akcie bank Santader, Sabadell a Bilbao, které podnikají v Mexiku.

Další globální obchodní napětí, které posiluje obavy z recese, také způsobilo pokles výnosů desetiletých státních dluhopisů Německa na minus 0,201 procenta. Výnosy německých dluhopisů jsou tak nyní blízko rekordního minima z července 2016, tedy z období po britském referendu o odchodu z EU. Do negativního pásma se dostaly také výnosy desetiletých dluhopisů Nizozemska, a to poprvé od roku 2016.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme