Akcie Facebooku jsou propadákem, na vstupní cenu ztrácejí 20 procent

Vstup akcií sociální sítě Facefook na technologický trh Nasdaq byl ekonomickou senzací. Po třech dnech obchodování je ale Facebook na trhu propadákem. Na jeho akciích vydělali jen ti, kdo je v první vlně nabízeli. Tedy sami zaměstnanci Facebooku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akcie Facebooku se začaly obchodovat na newyorské burze a jejich cena na začátku prudce stoupla.

Akcie Facebooku se začaly obchodovat na newyorské burze a jejich cena na začátku prudce stoupla. | Zdroj: Reuters

Miliardy si odnáší také firma Accel Partners, která už v roce 2005 do společnosti investovala miliony dolarů a stala se jeho prvním velkým akcionářem. Tito akcionáři totiž v prvním kole inkasovali cenu, za kterou šla emise na trh. Tedy 38 dolarů za akcii. Za akcie Facebooku celkem získali zhruba 16 miliard dolarů.

S akciemi se pak až při další obchodní seanci začalo opravdu obchodovat. Ti, kdo si akcie objednali a koupili v prvním kole, je chtěli začít prodávat dál. Jenže akcie dál už jen oslabovaly. Během noci na dnešek už oproti vstupní ceně ztrácely 20 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak si na trhu vedou akcie Facebooku, zjišťovala ekonomická redaktorka Radiožurnálu Jitka Hanžlová

Ukázalo se totiž, že akcie byly předražené. A že téměř hystericky vybičovaný zájem investorů nemá reálný podklad. Navíc podle zjištění agentury Reuters se měl hodně podivně zachovat hlavní manažer primární emise akcií, tedy banka Morgan Stanley.

Těsně před vstupem akcií na trh, když už si je mnozí investoři objednali, zhoršil analytik Morgan Stanley vyhlídky hospodaření Facebooku. Nepříznivé informace přitom sdělil jen některým svým vybraným klientům. Informace se sice objevily v aktualizovaném prospektu emitenta, ale odborníci tvrdí, že to bylo nezvykle pozdě.

Už v době, kdy Facebook zvyšoval svoji vstupní cenu akcií, přitom mnozí odborníci upozorňovali na to, že jsou akcie předražené. Jde ale o dlouhodobou investici a je tedy možné, že pokud se sociální síti bude dařit, za pár let její akcie ponesou zisky i současným majitelům.

Igor Maňour, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme