Akcie firmy Apple vzrostly, polepšila si díky prodeji iPhonů

Americká technologická firma Apple za druhé čtvrtletí fiskálního roku zvýšila zisk o devadesát pět procent na šest miliard dolarů. Překonala tím očekávání finančního trhu a její akcie vzrostly o tři procenta. Výsledku prospěl rekordní prodej osmnácti a půl milionu telefonů iPhone.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchod Apple v Pekingu

Obchod Apple v Pekingu | Foto: Museum für angewandte Kunst, Frankfurt

Tabletu iPad se prodalo ale jen čtyři celé šest milionu kusů oproti očekávání. Podle analytika ze společnosti Cyrrus Jana Roha nižší výsledky investoři tolerovali ze dvou důvodů. „Přerušení dodávek některých součástek z Japonska pro výrobu iPadu a uvedení nového iPadu druhé řady. Je tedy možné, že si zákazníci budou chtít počkat na nákup nového modelu.“

Telefon iPhone začal v USA v minulém čtvrtletí nabízet vedle telekomunikační společnosti AT&T také operátor Verizon Wireless. Tříletý monopol však firmě neuškodil, myslí si Jan Roh.

„V dohodě mezi AT&T a Apple bych nevýhodu nehledal. Ale právě teď, když je iPhone všem notoricky známý, považuji rozšíření a zastoupení dalším operátorem za dobrou volbu,“ říká.

Tajemství úspěchu - inovace a umění překvapit

Jak také dodává, dobré ekonomické výsledky jsou zapříčiněny obchodními dovednostmi a inovacemi jak na iPhonu, tak na iPadech či iPhonech nových. „Rostou i prodeje Mac počítačů. O nich se přestalo mluvit, a přitom zaznamenaly růst prodejů meziročně o dalších 28 procent,“ vysvětluje analytik.

K překonávání výsledků přispívá i sám Apple svými střídmými výhledy vždy na další kvartál, tvrdí Roh. „ Je pak jednodušší tyto výhledy překonat.“

Applu neuškodil ani odchod šéfa Steva Jobse na zdravotní dovolenou. Podle analytika Roha cena akcií na trhu, když Jobs ohlásil odchod, propadla sice asi o pět procent, což znamenalo nezvyklý pokles, ten byla však vyrovnán do několika dnů.

„Sám Jobs je sice klíčem k růstu Applu, na druhou stranu už letos v rámci firmy spolupracuje s dalšími lidmi. Ti jsou s jeho myšlenkami a plány podle jeho vlastních slov dobře seznámeni,“ zmiňuje.

Čeká se úspěšný Jobsův následovník

Roh se také domnívá, že kdyby už Steve Jobs nemohl hrát v nejbližší budoucnosti důležitou roli v rozhodování firmy, pohled akcionářů na Apple by to patrně změnilo. „Začali by se zajímat o postavu, která by Jobse nahradila. U Applu jde v první řadě o nápady, které trh zatím nezná, a o překvapení zákazníků. Pokud je bude mít i následovník Steva Jobse, akcionáři budou nadále spokojeni,“ říká.

Apple také žaluje svého jihokorejského rivala Samsung, který údajně kopíruje technologie z iPhonu a iPadu do mobilních telefonů a tabletů Galaxy. Jak si ale myslí analytik firmy Cyrrus, žalobou na Samsung chce Apple spíše ukázat svoji kontrolu nad konkurencí. Vztahy mezi oběma firmami jsou prý ale úzké, protože Apple je největším zákazníkem Samsungu; odebírá od něj komponenty pro iPhone i iPad, říká. Čeká tedy spíše vyřešení klidnou cestou.

Martin Křížek, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme