Akcie firmy Energy4U se prvně obchodovaly na pražské burze

První den obchodování na pražské burze za sebou mají akcie společnosti Energy4U. Veřejnosti společnost nabídla 49 procent akcií. Dividendu akcií má poprvé v České republice administrovat Centrální depozitář cenných papírů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burzovní palác

Burzovní palác | Foto: Filip Jandourek

O akcie společnosti Energy4U je poměrně zájem. „Upsala se celá emise v objemu 94 milionů korun. První den se zobchodovalo asi 900 tisíc korun, což je na titul mimo hlavní trh docela slušný objem,“ upřesnil analytik České spořitelny Petr Bártek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik České spořitelny Petr Bártek ve Světě o desáté.

Pozorovatelný byl podle něj také takzvaný IPO efekt, kdy investoři, na které se v primární emisi nebo primárním úpise nedostalo, titul dokupovali a poslali ho nahoru. Podle Bártka obchodování s akciemi Energy4U pomohlo také aktuální prostředí na trzích.

„Prezentuje se jako defenzivní investice s vysokým dividendovým výnosem. A je to také akcie z oblasti obnovitelných zdrojů energie, což je teď poměrně populární sektor, takže mohla oslovit široké spektrum drobných akcionářů a těch, kteří hledají bezpečí,“ upřesnil Bártek.

Zdůraznil, že právě hlavním smyslem burzy by měly být emise rozvíjejících se firem, které tak získávají základní kapitál na expanzi. „Teď bude záležet na tom, jak se bude této emisi dařit,“ doplnil ekonom.

Podle něj ale v dohledné době na pražskou burzu žádné další IPO (Initial Public Offering, tedy první veřejná nabídka akcií) nepřijdou. Pražská burza je často srovnávána s varšavskou. Tam ale probíhají nová IPO mnohem častěji než v Praze. Bártek to vysvětluje tím, že čeští investoři mají špatné zkušenosti z minulosti.

Vladimír Kroc, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme