Akcie Harvardského holdingu jsou částečně uvolněny

Majitelé akcií Harvardského průmyslového holdingu se zřejmě už brzy zapojí do obchodování. Komise pro cenné papíry totiž dnes zrušila zákaz převádění akcií pomocí Střediska cenných papírů, nadále ale platí zákaz obchodování na regulovaném trhu - tedy v RM-Systému. Tím chce Komise chránit drobné akcionáře, protože stále nezná hodnotu majetku a akcií. Tu by měl upřesnit likvidátor společnosti do konce června.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komise pro cenné papíry

Komise pro cenné papíry | Foto: Komise pro cenné papíry

Rozhodnutí Komise a tedy pokračující zákaz obchodování na veřejných trzích vítá předseda představenstva holdingu a šéf sdružení na ochranu drobných akcionářů Karel Staněk. "Pro spoustu akcionářů je to velmi složité jít na SCP na přepážku, domluvit s partnerem obchod. To může vyhovovat jedině podstatně větším akcionářům. A v Harvardské společnosti je asi 140 tisíc drobných akcionářů, kteří mají 20 maximálně 40 akcií."

Omezení obchodování jen na SCP je ale jediné, co KCP mohla udělat. Podle předsedy Komise pro cenné papíry Milana Šimáčka jakoukoli jinou regulaci zakazuje nový zákon o podnikání na kapitálovém trhu. "My nemůžeme dále pokračovat a držet pozastavení obchodování mimo veřejné trhy. Nadále držíme pozastavení obchodování konkrétně na veřejném trhu RM systému, ale ve středisku je možné akcie převádět."

Šimáček ale nepovolí obchodování na veřejných trzích, dokud nebude znát hospodářskou situaci a hodnotu majetku Harvardského průmyslového holdingu a tedy i cenu akcií. "Likvidátor společnosti by měl do června letošního roku uzavřít účetní závěrku a na základě toho by se měla částečně vyjasnit situace a bdue možné zřejmě stanovit cenu na základě, které bude možné převody uskutečnit."

Harvardský průmyslový holing má zhruba 240.000 akcionářů. V majetku Harvardského průmyslového holdingu jsou vedle nemovitostí zablokované účty v Praze a na Kajmanských ostrovech a na nich řádově stovky miliónů korun. Podle Staňka musíme přičíst také směnky téměř za dvacet miliard korun a navíc podle současného vedení holdingu patří do jeho majetku také dalších 6 miliard korun, které mělo předchozí vedení převést do tzv. Trustů.

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme