Akcie Kofoly po vstupu na pražskou burzu posilují

Na pražské burze cenných papírů zažívají svoji premiéru akcie Kofoly. Nápojová firma vstoupila na trh s ambiciózními plány. Debut doprovází velká očekávání. Akcie Kofoly od rána posilují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kofola

Kofola | Foto: Kofola

Akcionáři se rozhodli nabídnout na burze 1,5 milionu akcií, což je více, než původně plánovali. Cena za jednu akcii byla 510 korun, okolo poledne posílila až k 518 korunám za akcii.

Více než čtvrt milionů akcií Kofoly už si objednali retailoví zákazníci. Jejich poptávku chce firma uspokojit v plné výši. U velkých investorů proto firma krátí objednávky. Více než 2100 akcií chce také Kofola nabídnout svým zákazníkům v rámci vánoční kampaně.

O novou emisi akcií je velký zájem. Firma má totiž zajímavé hospodářské výsledky. Letos za první tři čtvrtletí jí například vzrostly prodeje o 16 procent na 5,5 miliardy korun. Navíc je to známá společnost, která se neustále rozšiřuje nejen co do produkce, ale i co do kupovaných podniků v zahraničí. Na burzu jde také jen omezené množství jejích akcií, takže to investory samozřejmě láká.

Od vstupu Kofoly na pražskou burzu se očekává, že pořádně rozhýbe obchody. Na druhé straně pražská burza je poklidnější obchodní místo než jiné zahraniční trhy.

„Na rovinu, pražské burze chybí další ČEZ, další Komerční banka. To jsou dvě společnosti, které na pražské burze často tvoří až 80 procent denního obratu. To, že přijde na trh Kofola, Pivovary Lobkowicz nebo Fortuna, které jsou o poznání menší čili zajímavější hlavně pro zahraniční hráče, s objemem nic extra neudělá,“ říká analytik společnosti Colosseum František Bostl.

Jen pár minut po začátku obchodování vzrostla cena akcií Kofoly o 1,7 procent.

Většinovým vlastníkem Kofoly je společnost KSM Investment, která patří rodině Samarasů, jež značku Kofola po roce 1990 oživila.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme