Akcie na burze v USA opět posílily, podpořily je naděje na dohodu s Čínou

Americké akcie během pondělního obchodování opět posílily, velkou měrou se na tom podílely internetový obchod Amazon a internetová televize Netflix. K růstu akciového trhu přispěly naděje na vyřešení obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodování s akciemi na burze (ilustrační foto)

Obchodování s akciemi na burze (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,42 procenta a obchodování uzavřel na 23.531,35 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o 0,70 procenta na 2549,69 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil dokonce o 1,26 procenta na 6823,47 bodu.

Akcie společnosti Amazon posílily o tři procenta, což zvýšilo tržní hodnotu podniku na 797 miliard dolarů (zhruba 17,8 bilionu Kč). Amazon tak vystřídal softwarovou firmu Microsoft na pozici nejhodnotnější veřejně obchodované společnosti ve Spojených státech, napsala agentura AP.

Jim Yong Kim v půlce svého funkčního období odstoupil z čela Světové banky

Číst článek

Americký ministr obchodu Wilbur Ross uvedl, že vidí velmi dobrou šanci na „rozumnou“ dohodu s Čínou, která by řešila všechny klíčové otázky. Americký prezident Donald Trump již v neděli prohlásil, že obchodní rozhovory se vyvíjejí příznivě a že slabost čínské ekonomiky tlačí Peking k uzavření dohody.

„Klíčovou věcí je, že administrativa naznačila pokrok v jednáních s Čínou. To je něco, co trh považuje za velmi důležité,“ uvedl Rick Meckler z investiční společnosti Cherry Lane Investments.

Na devizovém trhu dolar oslaboval kvůli rostoucímu očekávání, že americká centrální banka (Fed) by mohla pozastavit svůj nynější cyklus zvyšování úrokových sazeb. Euro si vůči dolaru kolem 22.00 SEČ připisovalo zhruba 0,7 procenta na 1,1475 USD.

Navzdory příznivým pátečním údajům o trhu práce ve Spojených státech panují obavy, že americká ekonomika ztrácí na tempu. Šéf Fedu Jerome Powell v pátek upozornil, že centrální banka je citlivá na rizika, která znervózňují investory, a nemá předem stanovenou cestu pro růst úrokových sazeb.

„Powellova páteční slova, podle kterých jsou centrální bankéři flexibilní a pečlivě naslouchají finančním trhům, podpořila pocit, že ve zpřísňování měnové politiky Fedu by v příštích měsících mohlo dojít ke zpomalení či k přestávce,“ uvedl analytik Shaun Osborne ze společnosti Scotiabank.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme