Akcie NWR měly londýnskou premiéru

Akcie společnosti NWR mají za sebou premiéru na výjimečné scéně. Majitel dolů OKD se totiž včera poprvé obchodoval v Londýně v rámci prestižního indexu FTSE 250. Na něm jsou obchodovány středně velké společnosti a tvoří asi 15 procent londýnského trhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

makléř Pražské burzy

makléř Pražské burzy | Foto: Marián Vojtek

Na úvod akcie NWR ztrácely: otevřely na úrovni 970 pencí za kus a zavřely na 918. Ředitel divize privátní klientely Wood & Company Roman Koděra ve Světě o deváté připomněl, že obchodování v první den je sice důležité, ale na hodnocení je brzy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel divize privátní klientely Wood & Company Roman Koděra ve Světě o deváté

„Tímto zařazením se akcie NWR stávají v globálním hledáčku investorů součástí indexů, kde se obchodují ostatní těžařské společnosti, tudíž vývoj bude nejen na samotné firmě, ale i na celkové náladě v sektoru.“ V něm však včera vládl sentiment a ztrácely i ostatní těžařské společnosti.

Akcie NWR se dostaly pod tlak poté, co vedení firmy dalo zelenou těžbě v polském dole Debiensko. Přitom trh tento projekt od počátku vnímal pozitivně.
Koděra poznamenal, že celkově je tato informace pozitivní, ale včerejší den byl v komoditách nervózní.

Navíc se blíží i primární úpis polské společnosti Jestrziabka. „Je přímým konkurentem pro investory ohledně NWR, takže někteří chtěli využít prodejní možnosti po nárůste, které akcie NWR zaznamenaly v pátek.“

Koděra také připomněl, že těžební společnosti, zejména důlní, v létě vždy ztrácejí.
Zpětný nárůst začíná s koncem prázdnin, kdy se spotřebitelé začínají předzásobovat před nástupem zimy.

Někteří experti tvrdí, že zařazení do indexu FTSE 250 akciím NWR pomůže - že se o ně zvýší zájem a ony posílí. S takovým názorem Roman Kodéry souhlasí a očekává, že akcie NWR by v dlouhodobém horizontu měly vrátit na mezi 270 až 290 korun.

Milan Kopp, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme