Akcie ropné společnosti BP stále rostou

Akcie ropné společnosti BP se včera dostaly na své šestiměsíční maximum. V Londýně se v průběhu dne obchodovaly s bezmála šestiprocentním ziskem, což znamenalo, že se cena firmy stanovená trhem zvýšila o takřka osm miliard dolarů. Nakonec si BP včera na britském trhu připsala více než čtyřprocentní zisk.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Home - Ropná pole blízko Bakersfield, California, USA (35°28' N - 119°43' W)

Home - Ropná pole blízko Bakersfield, California, USA (35°28' N - 119°43' W) | Foto: an Elzevir Films - Europacorp coproduction

Ve Spojených státech pak akcie společnosti BP posílily o 2,5 procenta. Problémy spojené s loňským únikem ropy z jednoho z vrtů BP do Mexického zálivu by tak mohly být u konce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O společnosti BP mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Colosseum Petr Čermák

Podle právníka BP, který spravuje fond z něhož jsou vypláceni lidé a firmy poškozené loňskou havárií, by nakonec mohla stačit polovina z připravených 20 miliard dolarů. Analytik společnosti Colosseum Petr Čermák si ale myslí, že bude vyplaceno více. Navíc upozorňuje na to, že z fondu je financováno i odstraňování škod.

Společnost BP navíc bude muset zaplatit pokutu, o které se rozhodne do půl roku. Podle Čermáka se dá jen těžko odhadovat, o jak vysokou částku půjde:

„Osobně si myslím, že se bude jednat o částku v řádech stovek milionů dolarů, možná i miliard dolarů. Na druhou stranu je možné a možná bych na to i vsadil, že se společnost BP pokusí se státem dohodnout mimosoudně a výsledná částka bude menší, než jaká by nakonec byla u soudu.“

V médiích se navíc spekuluje o možném spojení společnosti BP s některým dalším ropným gigantem. Britský Daily Mail píše o Shellu.

„Shell chtěl nakupovat akcie především v červnu a červenci, když propadly. Nyní nejsou tak levné. Od červnového minima posílily o 60 procent. I přesto tady je šance, že o firmu projeví zájem některá z velkých společností,“ tvrdí analytik.

Podle Čermáka BP prodává značnou část svého majetku, který nebyl tak výnosný. To by podle něj mohlo přilákat právě konkurenční firmy.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme