Rekordní týden na americkém akciovém trhu. Investory povzbudil růst podnikatelské aktivity

Akcie ve Spojených státech uzavřely páteční obchodování se zisky a indexy Nasdaq a S&P 500 dokonce na nových rekordech. Pomohly jim statistiky, které ukázaly sílu americké ekonomiky. Na devizovém trhu posiloval i dolar.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodování s akciemi na burze (ilustrační foto)

Index Nasdaq (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Dow Jonesův index, jenž zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si v pátek připsal 0,69 procenta a uzavřel na 27 930,33 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,34 procenta na 3397,19 bodu a index Nasdaq, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se zvýšil o 0,42 procenta na 11 311,80 bodu.

Spor Applu a Googlu s mediálními společnostmi. Požadují lepší podmínky i platby za obsah

Číst článek

Za celý týden uzavřel Dow Jonesův index podle agentury Reuters téměř beze změny, index S&P 500 přidal 0,7 procenta a Nasdaq 2,7 procenta. Nasdaq a S&P 500 tak mají za sebou rekordní týden.

Podnikatelská aktivita ve Spojených státech se v srpnu dostala na nejvyšší úroveň od loňského února. Firmy registrují příliv nových zakázek, ačkoli počty nových případů nákazy koronavirem zůstávají na vysoké úrovni.

Další zpráva pak ukázala, že prodej domů v USA vzrostl v červenci rekordním tempem už druhý měsíc po sobě. Ceny domů navíc dosáhly dosud nevídaných maxim.

Dolar roste

Výrazné zisky si opět připsaly společnosti Apple a Tesla. Apple roste i poté, co se mu tento týden podařilo stát se první americkou firmou, jejíž tržní hodnota přesáhla dva biliony dolarů. V pátek přidal 5,15 procenta na 497,48 dolaru.

Akcie výrobce elektrovozů pak rostou i po čtvrtečním dosažení hranice 2000 dolarů za kus. V pátek si v závěru připsaly 2,41 procenta na 2049,98 dolaru.

Na devizovém trhu se dařilo dolaru. Americká měna kromě povzbudivých statistik těží z reakce investorů na poslední zápis ze zasedání měnového výboru americké centrální banky. Fed v ní signalizoval možnost dalšího uvolnění měnové politiky s cílem pomoci americké ekonomice překonat negativní dopady pandemie nemoci covid-19.

Krátce před 22.00 SELČ přidával dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, 0,5 procenta na 93,25 bodu. Euro na dolar ztrácelo 0,6 procenta na 1,1790 USD, a bylo tak vůči americké měně slabší první týden od poloviny června. Britská libra od dolaru odepisovala 0,9 procenta na 1,3090 USD. K japonskému jenu pak dolar přidával 0,1 procenta na 105,87 JPY.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme