Akcie v USA výrazně oslabily kvůli vývoji inflace. Investoři se obávají zvyšování úrokové sazby

Americké akcie ve středu výrazně oslabily. Nejnovější údaje o dubnovém vývoji inflace ve Spojených státech totiž prohloubily obavy, že americká centrální banka (Fed) začne zvyšovat úrokové sazby dříve, než se předpokládalo.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akcie (ilustrační foto)

Akcie (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ve středu ztratil 1,99 procenta a uzavřel na 33 587,66 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 2,14 procenta na 4063,04 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se snížil dokonce o 2,67 procenta na 13 031,68 bodu.

Biden v projevu ke 100 dnům v úřadu: USA jsou znovu v pohybu. Pracujeme, sníme a vedeme svět

Číst článek

Americké ministerstvo práce ve středu oznámilo, že meziroční růst spotřebitelských cen v USA v dubnu zrychlil na 4,2 procenta z březnových 2,6 procenta. Inflace se tak dostala na nejvyšší úroveň od září 2008.

Růst inflace obvykle tlačí centrální banky ke zvyšování úrokových sazeb. Americká centrální banka (Fed) nicméně dříve signalizovala, že nynější vzestup inflace považuje za přechodný a zatím na něj nehodlá reagovat. „Debata je o tom, zda je vzestup inflace přechodný, nebo zda bude trvat delší dobu,“ uvedl analytik Peter Tuz ze společnosti Chase Investment Counsel.

Na devizovém trhu americký dolar díky vyhlídkám na možnost dřívějšího růstu úroků v USA posiloval. Euro kolem 22.00 SELČ vůči dolaru ztrácelo 0,6 procenta na 1,2075 USD.

Fed na zasedání svého měnového výboru koncem dubna ponechal klíčovou úrokovou sazbu podle očekávání v rozpětí nula až čtvrt procenta. Připustil, že ekonomika Spojených států nabírá na síle, zároveň však upozornil, že přetrvávají negativní hospodářské dopady pandemie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme