Akcie po zrušení americko-korejského summitu klesly, oslabil i kurz dolaru

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek oslabily. Reagovaly tak na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zrušit setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a hrozbu zavedení cel na dovoz aut do USA. V poklesu pokračovaly i energetické a finanční společnosti.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká burza (ilustrační foto).

Americká burza (ilustrační foto). | Foto: Brendan McDermid | Zdroj: Reuters

Index Dow Jones oslabil o 75,05 bodu, tedy 0,3 procenta, na 24.811,76 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 5,53 bodu, čili 0,2 procenta, na 2727,76 bodu.

Trump použil proti Kimovi jeho taktiku, KLDR moc překvapená nebude, říká koreanista

Číst článek

Index technologického trhu Nasdaq mírně klesl o 1,53 bodu neboli 0,02 procenta, na 7424,43 bodu.

Trump ve čtvrtek odvolal své setkání se severokorejským vůdcem, které se mělo konat 12. června v Singapuru, přestože KLDR splnila svůj slib a zničila své hlavní jaderné testovací středisko. Za důvod svého rozhodnutí Trump označil Kimovy nedávné projevy s nepřátelskými výpady proti USA. Kimovi také vzkázal, že je připraven se s ním v budoucnu setkat.

Trump rovněž oznámil, že americká vláda začala vyšetřovat vliv dovozu automobilů na národní bezpečnost. To by mohlo vést k zavedení podobných cel, jaká Washington v březnu uvalil na ocel a hliník, což vyvolalo mezi investory obavy z dalšího možného obchodního konfliktu.

Snížení cen ropy mělo vliv na propad energetických společností. Po středečním zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed) ztrácely i finanční společnosti. Naopak vzrostly akcie mediální firmy Netflix, která dnes poprvé překonala tržní hodnotou firmu Walt Disney a stala se nejhodnotnější zábavní firmou na světě, napsala agentura Reuters.

Zrušení setkání Trumpa s Kim Čong-unem poslalo dolů také americký dolar. Euro však nadále brzdí politická situace v Itálii, kde vzniká nová vláda.

V závěru obchodování se dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových mně, snížil o 0,2 procenta na 93,78 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,2 procenta na 1,1724 USD a k jenu o 0,6 procenta na 109,27 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,4 procenta na 128,10 JPY.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme