Akcie po zrušení americko-korejského summitu klesly, oslabil i kurz dolaru

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek oslabily. Reagovaly tak na rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa zrušit setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a hrozbu zavedení cel na dovoz aut do USA. V poklesu pokračovaly i energetické a finanční společnosti.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká burza (ilustrační foto).

Americká burza (ilustrační foto). | Foto: Brendan McDermid | Zdroj: Reuters

Index Dow Jones oslabil o 75,05 bodu, tedy 0,3 procenta, na 24.811,76 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 5,53 bodu, čili 0,2 procenta, na 2727,76 bodu.

Trump použil proti Kimovi jeho taktiku, KLDR moc překvapená nebude, říká koreanista

Číst článek

Index technologického trhu Nasdaq mírně klesl o 1,53 bodu neboli 0,02 procenta, na 7424,43 bodu.

Trump ve čtvrtek odvolal své setkání se severokorejským vůdcem, které se mělo konat 12. června v Singapuru, přestože KLDR splnila svůj slib a zničila své hlavní jaderné testovací středisko. Za důvod svého rozhodnutí Trump označil Kimovy nedávné projevy s nepřátelskými výpady proti USA. Kimovi také vzkázal, že je připraven se s ním v budoucnu setkat.

Trump rovněž oznámil, že americká vláda začala vyšetřovat vliv dovozu automobilů na národní bezpečnost. To by mohlo vést k zavedení podobných cel, jaká Washington v březnu uvalil na ocel a hliník, což vyvolalo mezi investory obavy z dalšího možného obchodního konfliktu.

Snížení cen ropy mělo vliv na propad energetických společností. Po středečním zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed) ztrácely i finanční společnosti. Naopak vzrostly akcie mediální firmy Netflix, která dnes poprvé překonala tržní hodnotou firmu Walt Disney a stala se nejhodnotnější zábavní firmou na světě, napsala agentura Reuters.

Zrušení setkání Trumpa s Kim Čong-unem poslalo dolů také americký dolar. Euro však nadále brzdí politická situace v Itálii, kde vzniká nová vláda.

V závěru obchodování se dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových mně, snížil o 0,2 procenta na 93,78 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,2 procenta na 1,1724 USD a k jenu o 0,6 procenta na 109,27 JPY. Euro vůči jenu kleslo o 0,4 procenta na 128,10 JPY.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme