Akcie Volkswagenu kvůli žalobě v USA ztratily přes čtyři procenta

Akcie Volkswagenu se dnes na německé burze propadly o více než čtyři procenta. Reagovaly tak na oznámení amerického ministerstva spravedlnosti, které zažalovalo automobilku kvůli manipulaci s emisemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagenu hrozí ve Spojených státech pokuty řádově v miliardách dolarů.

Pokud by se k žalobě ministerstva spravedlnosti připojily ještě soukromé osoby, mohou se pokuty pro VW vyšplhat až k 90 miliardám dolarů, tedy k dvěma a čtvrt bilionu korun.

Německý automobilový koncern porušil americký zákon o čistém ovzduší a přitom podváděl, k čemuž se vedení firmy ve Wolfsburgu už dříve přiznalo. Žaloba se týká značek Volkswagen, Audi a Porsche.

Zařízení, které umožňovalo skrývat při testech emisí vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku, mělo jen ve Spojených státech nainstalováno na 600 tisíc vozů s dieselovými motory. Celkem jím bylo vybaveno 11 milionů naftových aut koncernu po celém světě, včetně 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Volkswagen již dříve nabídl americkým majitelům problematických vozidel dárkový balíček v hodnotě 1000 dolarů, tedy zhruba 25 tisíc korun, a nyní jedná o podobě masové svolávací akce.

ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme