Akcie zažívaly černý den, trhy v Evropě nakonec ztráty smazaly

Burzy i dnes pokračovaly v propadu. Evropské akciové trhy ale nakonec ztráty smazaly a v závěru obchodování mírně posílily. Polepšily si hlavně banky. Celkově v období posledních týdnů trhy klesly o několik desítek procent. Za hlubokým propadem je především obava z návratu hospodářské krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza. Výkyvy na burze.

Burza. Výkyvy na burze. | Zdroj: Reuters

O možnosti nového poklesu ekonomiky otevřeně mluví americká centrální banka nebo Mezinárodní měnový fond. Nervozitu zvyšuje dluhová krize v eurozóně. Podle trhů ji evropští politici zatím nejsou schopni efektivně řešit.

Akcie dnes přechodně klesly až na 14-měsíční minimum. Pak se však vzpamatovaly díky naději, že Evropská centrální banka podpoří křehký evropský bankovní sektor.

Přehrát

00:00 / 00:00

eko.mp3

Trhy táhly dolů spekulace, podle kterých Řecko jako jednu z možností zvažuje státní bankrot. Řecké ministerstvo financí to ale vzápětí kategoricky vyvrátilo.

„Negativní náladu na finančních trzích způsobilo to, že se nestalo nic. Finanční trhy čekaly že se od evropských autorit dočkají nějakého náznaku řešení evropské dluhové krize,“ říká hlavní ekonom Patria Finance, David Marek. Źádného řešení se ale nedočkaly.

Lidé se podle Marka proto rozhodli raději zbavit rizikových aktiv a tak se vyprodávaly akcie napříč prakticky celým světem včetně České republiky a vyprodávaly se rizikové měny.

Pražská burza se odpoledne propadla na nejnižší úroveň od dubna roku 2009. Index PX ztrácel 4 procenta, ale později část ztrát umazal a uzavřel slabší o 3,55 procenta. Podobně ztráty umazaly i další evropské burzy.

„Objevily se dvě spekulace, jedna se týkala francouzských bank, kdy jedna ze zpráv na finančních trzích hovořila o tom, že by francouzská vláda mohla zasáhnout a doplnit kapitál do klíčových francouzských ústavů,“ vysvětluje dodatečné zlepšení Marek.

Druhá spekulace se týkala evropských autorit. „Tou druhou zprávou je to, že se snad evropští lídři konečně rozhoupali a začalo se pracovat na urychlení ustavení trvalého záchranného mechanismu,“ říká ekonom.

Prozatím se však podle Marka žádné jasné řešení evropské dluhové krize nerýsuje. „Proto si myslím že příští týden může být ve znamení prudkých výkyvů oběma směry,“ dodává.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme