Akcionáři harvardských fondů dostali podivné dopisy

Akcionáři Harvardského průmyslového holdingu by neměli podepisovat smlouvy, které dostali začátkem září od společnosti Daventree Resources Limited. Vyplývá to z doporučení právníků a ekonomů, které oslovil Český rozhlas 1 - Radiožurnál. Akcionáři dostali nabídku na vyplacení podílu 170 - 180 korun za jednu akcii, výměnou za podpis prohlášení, ve kterém se předem zříkají některých svých práv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Jan Rosenauer

Akcionáři přistupují na výplatu necelých 7 dolarů za akcii, zhruba 170 korun, přitom aktuální zůstatek ve vytunelovaném holdingu je podle likvidátora Zdeňka Častorála pětkrát vyšší. "Ta částka převyšuje 1000 korun."

Potvrdil nám to advokát Michal Kroft. "Znamená to v praxi, že pokud bych tu podepsal zproštění, která jsou uvedená v té žádosti, tak se jich v budoucnu už nikdy nemohu domáhat." Tajemný je také zdroj peněz, ze kterých mají být podíly vyplaceny.

Trust, který nabízí dolary za akcii, je napojen přímo na bývalého likvidátora Borise Ostrého který nyní sídlí v Belize. V této souvislosti jsou zajímavá ujednání, která musí akcionář před převzetím nabízené částky podepsat a nechat notářsky ověřit. "Především se zavazuje k tomu, že nebude proti lidem, kteří ho vyplácejí, podnikat žádné právní kroky, říká předseda ochranného sdružení malých akcionářů Karel Staněk a upozorňuje na nebezpečí, že budou akcionáři za určitých okolností nakonec muset peníze vrátit.

Podle předsedy Ochranného sdružení malých akcionářů Karla Staňka by to mohlo mít v budoucnu pro akcionáře nepříjemné důsledky. Zatím totiž není jasné, kde Daventree Resources peníze na výplatu podílů vzala. "Jestliže by ty osoby, které vyplácejí akcionáře, si na výplatu vypůjčili a nezaplatili je, tak akcionář svým podpisem souhlasí s tím, že ten věřitel bude ty peníze vymáhat na nich."

Markéta Kaclová, Marek Janáč Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme