Akcionáři ,Harvardu' se znovu nesešli

Akcionáři likvidovaného Harvardského průmyslového holdingu měli jednat o tom, co dál s pohrobkem nejznámějšího vytunelovaného fondu z doby transformace české ekonomiky. Valná hromada ale opět nebyla usnášeníschopná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Viktor Kožený na Bahamách

Viktor Kožený na Bahamách | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Podle původního plánu se měla projednat zpráva likvidátora o majetku a probíhajících soudních sporech. Mělo také dojít ke schválení účetní uzávěrky za rok 2008. Nedostavil se ale dostatečný počet akcionářů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda představenstva Harvardského průmyslového holdingu Karel Staněk na Rádiu Česko

Holding má asi čtvrt milionu drobných akcionářů. 53 procent akcií navíc ovládá 16 kyperských společností. Podle předsedy představenstva Harvardského průmyslového holdingu Karla Staňka se tyto společnosti sice snaží valných hromad účastnit, ale podle našeho právního názoru nemají právo hlasovat.

"Jde o to, že majetek harvardského fondu byl vyveden z Česka a ukrýván v zahraničí právě přes tyto kyperské společnosti. Zloděj přece nemůže hlasovat o ukradeném majetku" řekl Staněk.

V Itálii to dokázali

Předseda holdingu věří, že akcionáři by se svých peněz nakonec mohli dočkat. "Jestliže máme být právním státem, tak by se to mělo stát. Například italská firma Parmalat byla rozkradena přímo podle harvardského vzoru. Italové ale dokázali během tří let většinu ukradeného majetku ze zahraničí vrátit a hlavní pachatele odsoudit," uvedl Staněk.

"My ten majetek v zahraničí stále dohledáváme, podařilo se nám některé sumy v zahraničí zablokovat a teď probíhají soudní jednání, zda ten majetek skutečně patří Harvardskému průmyslovému holdingu," dodal Staněk.

Už od února 2008 u nás běží trestní řízení proti zakladateli Harvardských fondů Viktoru Koženému a Borisi Vostrému. Oba jsou obžalováni z podvodu ve výši 16,3 miliardy korun.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme