Akcionáři Komerční banky zvýšili dividendu na 310 korun na akcii

Akcionáři Komerční banky na valné hromadě schválili výši dividendy 310 korun na akcii. To je o osmdesát korun víc než loni.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Komerční banka (ilustrační foto)

Komerční banka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Dividenda je odměna pro akcionáře za to, že do společnosti vložil peníze. Má proto právo podílet se na zisku a zasahovat do řízení společnosti například hlasováním na valné hromadě.

Komerční bance loni rostl zisk o víc než 3,5 procenta na bezmála 13 miliard korun, a to je lepší výsledek, než očekávali analytici.

Horší výsledky pak vykázala konkurenční skupina Erste, pod kterou patří největší banka v Česku - Česká spořitelna. Rakouská finanční skupina byla loni ve ztrátě. Letos oznámila, že žádnou dividendu nevyplatí.

Bankovní tituly patří mezi nejvýznamnější na pražské burze. Investoři už ale ztrácejí zájem na ní obchodovat. Důvodem je to, že pro investory už není tolik atraktivní, protože nepřicházejí nové investiční příležitosti.

„Zájem investorů klesá. Je to zejména z důvodu toho, že není možné nějakým způsobem diverzifikovat své investice. Titulů na pražské burze s větší tržní kapitalizací je příliš málo,“ potvrdil makléř společnosti Patria Finance Roman Koděra.

Možná ale investory zaujme Slovak Telekom, který oznámil, že vstoupí na pražskou burzu 12. května. Akcie prodává slovenská vláda prostřednictvím Fondu národního majetku. Kromě Prahy je nabídne taky v Londýně a Bratislavě a očekává výnos až 27 miliard korun.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme