Akciové trhy díky Asii hlásí růst. Přestože Čína oznámila zpomalení růstu průmyslu

Globální akciové trhy dnes po ránu díky Asii hlásí růst. Šanghaj, Tokio a další významné trhy v regionu posilují díky povzbudivým čtvrtletím výsledkům velkých korporací. A to navzdory tomu, že Čína ohlásila zpomalení růstu průmyslové výroby na 17 měsíční minimum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

Příčinou ochlazení jsou preventivní opatření Pekingu, který se obává nafouknutí spekulativní bubliny v sektoru realit. Proto přiškrtil přívod peněz do ekonomiky, na což mimo jiné právě průmysl doplatil. Asijské trhy ale na zpomalení čínského průmyslu dnes po ránu nereagovaly.

„Částečně se to totiž očekávalo poměrně dlouhodobě. Stačí se podívat na vývoj asijských trhů, zejména čínského za poslední půlrok. Vidíme pokles o 18 procent. Zatímco třeba v USA klesly akcie o pouhé procento. Tak toto tam je určitě zakomponováno,“ uvedl na Rádiu Česko nezávislý analytik Dan Vořechovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Globální akciové trhy dnes po ránu díky Asii hlásí růst. Dění v Číně sleduje i nezávislý analytik Dan Vořechovský.

„A hrají tam roli i další faktory – hospodářské výsledky firemního sektoru, které obecně přebíjejí negativní makrodata v poslední době. A nakonec i vývoj je možná trochu paradoxně vnímán jako pozitivní signál toho, že čínská vládní opatření skutečně fungují a že nehrozí přehřátí ekonomiky,“ dodal.

Pokud bude kvůli pokračujícímu utahování vládních penězovodů pokračovat stejným tempem i propad růstu čínského průmyslu, tak to podle něj nebude mít vážnější dopad ani na čínskou ekonomiku, která sice bude zpomalovat, ani na akcie.

„Zpomalení růstu čínského průmyslu nejvíce pocítí dopravní sektor, zpracování ropy a to souvisí i s vývojem ve světě, a postiženy budou i nerostné suroviny a třeba i automobilový průmysl,“ přiblížil analytik.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme