Akciové trhy i přes obavy o další vývoj v Evropě v noci rostly

Globální akciové trhy jsou jako na houpačce. Po výrazných propadech, které si připsaly ve středu, americké indexy včera zavřely se 4procentními zisky. Asie pak na ně dnes po ránu opět navázala. Pokračuje tak jeden z nejdivočejších týdnů v historii trhů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza, trhy, akcie, propad

Burza, trhy, akcie, propad

Evropané se nově pokoušejí situaci uklidnit zákazem krátkodobých spekulací s akciemi finančních institucí. Francouzská Societe General a další banky jsou pod tlakem kvůli obavám z dopadů krize zadlužených zemí na periferii eurozóny.

Podle analytika společnosti Patria Tomáše Vlka je celkem jasné, že Evropě hrozí bankovní krize. Připomněl přitom nedávné zátěžové testy bank, které nedopadly příliš uspokojivě, přestože byly dost opatrné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik společnosti Patria Tomáš Vlk komentoval vývoj na akciových trzích ve Světě o osmé

„Navíc poslední dobou rizika spojená s dluhovým zatížením, se suverénními dluhy na knihách bank, to jsou faktory, které zvyšují nervozitu a mohou vyvolávat právě v kombinaci se spekulativními útoky banky dost velký tlak. A jak známo, ani zdravé banky nejsou schopné ustát nějaký výrazný tlak trhů, takže panika, která by nastala, by určitě mohla skrze ‚samonaplňující se očekávání‘ krizi přinést,“ upozornil Vlk ve Světě o osmé.

Na obrat vzhůru je zatím brzy

I přes obavy o další vývoj v Evropě akciové trhy v noci rostly. Stanice CNBC to popsala tak, že ‚chamtivost zvítězila nad obavami‘. Otázkou ale je, na jak dlouho a zda už dnes opět dojde k obratu ke dnu.

„Dnes to může vypadat jako v minulých dnech – to znamená několik obratů během dne, a to velmi výrazných. Já nedokážu říct, jestli nakonec indexy skončí v plusu nebo minusu, to je opravdu ve hvězdách.“

„Ale myslím si, že je zatím brzy na to, abychom viděli nějaký udržitelný obrat směrem vzhůru. Přece jenom to riziko, že současná ekonomická stagnace přejde v recesi, tady je a zřejmě bude držet trhy pod tlakem, bude na nich držet dostatek prodejců tak, aby v podstatě trhy se nedokázaly na dlouhodoběji nastartovat směrem vzhůru,“ domnívá se analytik Vlk.

Podle Wall Street Journal zažívají trhy jeden z nejdivočejších týdnů v historii. Index Dow se třeba poprvé změnil o 400 a více bodů 4 dny po sobě. Kromě škod na samotných akciových indexech tento vývoj podle Tomáše Vlka může napáchat škody i na celkové důvěře investorů.

„A právě to poškození důvěry může mít potom důsledek i na ekonomiku skrze to, pokud se bude přenášet i do chování bank, které mohou zvýšit rizikové prémie, mohou utáhnout přístup k penězům pro firmy a také pro státy. To je jeden z možných důsledků, skrze který může mít panika na trzích dopad i na reálnou ekonomiku,“ vysvětlil Tomáš Vlk ve Světě o osmé.

Roman Chlupatý, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme