Akciové trhy napjatě očekávají vlnu firemních výsledků

Výsledková sezona firem v Evropě i Americe začíná. Čísla o hospodaření za poslední kvartál loňského roku zveřejňují průmyslové podniky, banky a technologické společnosti. Některé výsledky dopadly lépe, než se očekávalo, jiné se naopak překvapivě propadly. Údaje v obou případech ovlivňuje dění na světových burzách, výjimkou není ani ta pražská.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burza. Ilustrační foto

Burza. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

Ze Spojených států se očekává příval údajů velkých bank. Výsledky hospodaření za poslední kvartál loňského roku zveřejní hned tři významné bankovní společnosti - JP Morgan, Goldman Sachs a Bank of New York Mellon.

Někteří analytici mluví o mírném růstu. Odhadují, že v přepočtu na akcii budou některé výsledky o něco lepší než v předchozím čtvrtletí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Které společnosti oznámí data o svém hospodaření a jaký dopad to může mít na akciové trhy, zjišťoval redaktor Jan Beneš

Ekonomové pak očekávají dobrý start pro obchodování na newyorské burze, které začne jako obvykle v půl čtvrté odpoledne. Finanční sektor by měl podle nich udržovat růst celého indexu. Jestli ale tento vývoj vydrží až do závěru obchodování, není vůbec jisté.

Evropské firmy začnou zveřejňovat čísla už zítra. Hned brzy ráno odhalí údaje o hospodaření za čtvrtý kvartál ASML Holding. Postupně budou následovat známé společnosti jako Nokia, Siemens nebo SAP. Banky, zejména německé a španělské, přijdou na řadu koncem ledna.

Z českých firem, jejichž akcie se obchodují na pražské burze, oznámí výsledky hospodaření jako první Unipetrol, a to už tento pátek. Hlavní část ale vypukne v únoru, kdy čísla odhalí také tahouni pražské burzy, kterými jsou tradičně ČEZ nebo Telefónica O2.

Martin Hromádka, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme