Akciové trhy po celém světě vyrazily na cestu vzhůru

Americké akciové indexy v noci na středu posílily na svá sedmnáctiměsíční maxima a asijské trhy se ráno dostaly na nejsilnější úrovně za posledních osm týdnů. Růst nastartoval slib ministrů financí EU, že jsou připraveni poskytnout zadluženému Řecku stabilizační půjčku. Optimismus pak podpořilo prohlášení americké centrální banky, že hodlá držet úrokové sazby blízko nuly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Mnohé indexy překonaly bariéry, přes které se týdny či měsíce nemohly dostat. Americký S&P500 například prorazil 1150 bodů, český PX 1200.
Podle analytiků může optimismus na trzích v příštích několika dnech vydržet.

„Kromě technických bariér, které byly překonány, působí příchozí data na trhy pozitivně. Například dnes v noci světová banka zvýšila odhad čínského hospodaření na vyšší než očekávaný růst,“ přiblížil analytik společnosti Fio David Brzek.

Podle něj současná několikaměsíční maxima v letošním roce stropem nebudou, ale zároveň dodal, že propad pod tyto úrovně nejde vyloučit. Jedním z nejdůležitějších faktorů bude podle Brzka vývoj nezaměstnanosti a od toho se odvíjející spotřeba domácností.

„Důležité budou i firemní investice, které se v posledních dnech zlepšují. Firmy již poměrně dynamicky investují do technologii a to potvrzuje ten mírný optimismus,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trhy po celém světě vyrazily na cestu vzhůru. Jak dlouho optimismus vydrží? Na Rádiu Česko jsme ze zeptali analytika společnosti Fio Davida Brzka.

Na mnohých trzích včetně Prahy jsou vadou na kráse nynějších příznivých výsledků nízké objemy, které přispívají k nestabilitě a jsou zatím průvodním jevem ozdravení.

„Za poslední dva tři roky se v globálu ohromné množství peněz z finančního systému ztratilo. Řada investorů je v tuto chvíli ještě stále opatrnější a nejsou přesvědčeni o dalším vývoji. To znamená, že těch peněz je na trhu opravdu méně. Ale situace se bude postupně zlepšovat a objemy se ve druhé polovině roku budou zvyšovat,“ domnívá se analytik


FED hodlá i nadále pumpovat do ekonomiky likviditu. Podobně se chovají i další centrální banky. Podle některých ekonomů hrozí, že až tuto pomoc stáhnou, dojde na trzích k výraznému propadu.

„Bude záležet na způsobu, jakým centrální banky zvolí způsob likvidity. Pokud bude postupný a bude to v době, kdy ekonomika bude mít své oživení, tak by to nemusel být tak velký problém,“ řekl Brzek Rádiu Česko.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme