Akciové trhy zažívají korekci

Globální akciové trhy zažívají volný pád. Asie dnes po ránu oslabovala o 2 až 3 procenta a Amerika na tom v noci byla podobně. Vše včera odstartovala Evropa, která se propadla na nejnižší úrovně od listopadových problémů Dubaje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Příčinou byly Španělsko a Portugalsko, které se kvůli rostoucím obavám, že je po vzoru Řecka čeká klinická smrt, zřítily na své patnáctiměsíční dno. Podle analytika Capital Partners Josefa Stoulila sehrálo roli hned několik faktorů.

"Ve čtvrtek totiž vyšla špatná data v USA, která byla nad očekávání horší než se čekalo. Také Asie značně korigovala a panují obavy o stabilitu čínských bank, které hodně půjčují. Rovněž Evropská investiční banka a Bank of England ponechaly úrokové sazby beze změny. Rovněž EU otálí s pomocí Řecku, Portugalsku a Španělsku. Všechny tyto faktory značně ovlivnily čtvrteční obchodování na akciových trzích," řekl Stoulil Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Globální akciové trhy zažívají volný pád. Asie dnes po ránu oslabovala o 2 až 3 procenta a Amerika na tom v noci byla podobně. Téma pro analytika Capital Partners Josefa Stoulila.

Ve střední Evropě na tom byly nejhuře burzy v Praze a Budapešti, které zaznamenaly nejstrmější pád. "V Praze je pokles daný propadem Erste bank a také ČEZ neudržel devítisetkorunovou hranici," vysvětlil analytik Capital Partners.

Otázkou zůstává, jak pravděpodobné je, že budou zmíněné výprodeje pokračovat a jak pravděpodobné je, že jsme svědky tolik diskutované výrazné korekce na světových burzách, která zasáhne i Česko. Podle Stoulila budou zřejmě rozhodující výstupní makroekonomická data z USA.

"Zejména se bude jednat o počty pracovních míst v průmyslu a míru nezaměstnanosti, která by se měla udržet kolem deseti procent. Pokud budou čísla opět horší, korekce může pokračovat. Dow Jones by mohl například klesnout pod deset tisíc bodů, což může zapříčinit určitou paniku na trzích," předpovídá Stoulil.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme