Akciové trhy ztrácejí, obávají se zadlužení v Evropě

Globální akciové trhy na počátku týdne oslabují. Čína, Japonsko a další hlavní trhy v regionu po ránu ztrácely desetiny procenta. Důvodem byly obavy z toho, co čeká Řecko a ostatní předlužené země Evropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

burza v Tajpeji

burza v Tajpeji | Foto: AFP

Trhy zároveň reagovaly na nepřesvědčivá data z amerického trhu práce. Podle analytika společnosti Patria Davida Marka oslabení v Asii nemusí signalizovat podobný vývoj v Evropě a Americe.

"Evropské trhy i americký trh se pohybují kolem nuly. Ani komodity nesignalizují další propad. Naopak devizové trhy se připojily k obchodování v Asii a posílení dolaru signalizuje další stupňování averze k riziku," řekl Marek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na akciových trzích mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Patria David Marek

Podle něj bude důležité, jestli s neobjeví informace o dluhové nákaze v některé z dalších evropských zemích. Hodně se v této souvislosti mluví o Španělsku. Ke zklidnění situace by naopak mohla vést informace, jak chtějí evropské země nebo Mezinárodní měnový fond podat pomocnou ruku Řecku.

V takovém případě by jako první rostly tituly, navázané na těžbu komodit, tedy ropa, uhlí a zemní plyn. "Pokud se ale bude stupňovat averze k riziku, tak naopak uvidíme na těchto titulech největší propad," dodal Marek.

Na domácím trhu se bude podle analytika v tomto týdnu obchodovat především vzhledem k informacím z vnějšku. České tituly se tak budou chovat podobně, jako většina světových.

Igor Maňour, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme