Aktualizovaná energetická koncepce českého státu řeší bezpečnostní rizika

Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejní aktualizovanou koncepci energetické politiky České republiky s výhledem do roku 2050. Soustřeďuje se na energeticko-bezpečnostní rizika dodávek plynu a ropy ze zahraničí a také na podporu ekologických zdrojů energie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí

Těžba uhlí | Foto: www.okd.cz

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský předpokládá přijetí dlouhodobé energetické koncepce státu současnou vládou oproti jejímu původnímu vyhlášení, že v této sféře nebude dělat žádné strategické kroky. Tehdy si ale myslela, že bude pouze přechodnou do předčasných voleb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský v Ranním interview Radiožurnálu o koncepci energetické politiky České republiky

Jak ministr potvrdil v Ranním interview Radiožurnálu, nová konpcepce vychází také ze závěrů zprávy nezávislé energetické komise, vedené akademikem Václavem Pačesem.

Návrh ještě projde odborným meziresortním připomínkovým řízením, pak ho ministerstvo průmyslu a obchodu předloží vládě, potvrdil mluvčí úřadu Tomáš Bartovský.

"Je to materiál, na který se čekalo poměrně dlouho. Naposledy se jeho projednávání odložilo letos v lednu kvůli plynové krizi. Koncepce se proto zaměřuje na řešení energeticko-bezpečnostních rizik v dodávkách plynu a ropy. Jsou v ní také zohledněny posuny v energetické a hlavně klimatické politice Evropské unie. A odráží poměrně širokou diskuzi o budoucnosti české energetiky, která se vedla v posledních dvou letech," říká mluvčí Bartovský

Materiál počítá s úpravou limitů těžby hnědého uhlí na severu Čech. Z vytěžené suroviny by se pak vyrobila elektřina a teplo, což má snížit naší závislost na dovozu plynu a ropy ze zahraničí.

Podle náměstka ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Hünnera se v koncepci ještě konkrétně nemluví o tom, kdy by se mělo pod Horním Jiřetínem a Černicemi v Krušných horách začít těžit:

"Závisí to na vypořádání majetku mezi občany, kteří jsou touto těžbou dotčeni. To je hlavní limit a brzda, aby se na tomto území, na tomto ložisku začalo těžit."

Vláda premiéra Jana Fischera aktuálně projednávání koncepce energetické politiky České republiky s výhledem do roku 2050 opět přerušila, vrátit se k němu chce za měsíc.

Jitka Hanžlová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme