Albánci chtějí do konce ledna odebrat licenci podniku, který ovládá ČEZ

Albánské úřady odeberou do konce ledna licenci distribuční firmě CEZ Shpërndarje, kterou provozuje česká společnosti ČEZ. V Tiraně to oznámila mluvčí albánského regulátora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ. Ilustrační foto.

ČEZ. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Odebrání licence pravděpodobně povede k ukončení činnosti CEZ Shpërndarje.

Zbývající podíl ve společnosti vlastní albánský stát. Řízení distribuční firmy zřejmě převezme vláda a časem pravděpodobně vypíše nové výběrové řízení.

ČEZ už před časem ohlásil, že chce svou divizi v Albánii, v níž vlastní 76 procent, prodat. Albánie ale odpověděla, že se postará, aby se to nepovedlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problémy společnosti ČEZ v Albánii shrnuje redaktor Jaroslav Skalický

Česká firma se teď podle generálního ředitele Daniela Beneše připravuje na arbitrážní spor s Albánií o náhradu škody za zmařenou investici.

ČEZ vstoupil do Albánie v roce 2009. Loni se ale dostal do problémů, když státní regulátor skoro dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí za elektřinu státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale distribuční firmě nepovolil promítnout zdražení do cen pro odběratele.

S investicí má ČEZ v Albánii potíže delší dobu. Tamní firmy často za odběr elektřiny neplatí, v listopadu proto firma odpojila od sítě státní vodárny, které ji za elektřinu dlužily skoro miliardu korun. Soud v Tiraně ale firmě přikázal, aby vodárny opět připojila.

ČEZ může odpisem albánských aktivit prodělat miliardy

Ratingová agentura Moody's vypočítala, že ČEZ prodělá zhruba pět miliard korun. Když ale odejde rychle, zabrání dalším ztrátám a navíc ušetří další čtyři miliardy korun, které chtěl v Albánii investovat v následujících letech.

Ztráty může ČEZ zmírnit, pokud se mu podaří uplatnit záruku ve výši 60 milionů eur, kterou mu při vstupu do Albánie poskytla Světová banka.

Ve hře je ale také částka 19 miliard korun, na kterou albánská vláda vyčíslila škody údajně způsobené energetickou společností v této zemi a považuje je za dluh ČEZ vůči Albánii.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme