Alcor Holdings hrozí Česku půlmiliardovou arbitráží. Kvůli pozemkům pod radiálami v Praze

Česku hrozí arbitráž za víc než 480 milionů korun kvůli pozemkům v Praze. Peníze požaduje dubajská firma Alcor Holdings. Podle ní úřad odmítl k pozemkům uzavřít nájemní smlouvu, takže se bezdůvodně obohatil na úkor společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský okruh - Jižní spojka, Zahradní město

Městský okruh - Jižní spojka, Zahradní město | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Podle Lidových novin jde o pozemky, které jsou pod Jižní a Štěrboholskou spojkou, Rozvadovskou spojkou a Cínoveckou. Firma podle deníku pozemky získala v letech 2010 a 2011.

Mluvčí magistrátu hlavního města Vladimír Řepka ale upozorňuje, že Praha opakovaně nabídla Alcoru, že území odkoupí. „Zaslali jsme společnosti znalecké posudky, avšak ta prodej odmítá a je ochotná započnout jednání o případném prodeji až poté, co Praha uhradí jimi požadovanou finanční částku.


Česko nyní čelí více než desítce mezinárodních arbitráží. Většina z nich souvisí s investicemi do fotovoltaických elektráren. MF eviduje více než 70 podobných oznámení o existenci investičního sporu, na jejichž základě nakonec nedošlo k zahájení arbitráží.
(zdroj: ČTK)

Což ale my zásadně odmítáme, protože požadovaná žalovaná částka je v rozporu s platnými právními předpisy,“ řekl Řepka Českému rozhlasu.

Společnost Alcor na základě dohody o ochraně investic oznámila ministerstvu existenci sporu a nyní běží šestiměsíční lhůta pro smírčí řešení. „Pokud tato lhůta uplyne marně, je společnost Alcor Holdings připravena zahájit investiční arbitráž," uvedl v dopise ministerstvu financí advokát firmy Ondřej Sekanina.

Ministerstvo financí se bude podle ředitelky odboru Mezinárodní právní služby ministerstva financí Marie Talašové nárokem zabývat a zjišťovat veškeré souvislosti. „Podle sdělení investora bylo například v této věci zahájeno řízení před českými soudy, u kterého nás bude zajímat jeho průběh a současný stav," uvedla.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme