Alitalia: Poslední snaha o dohodu s odbory

Vedení letecké společnosti Alitalia předložilo odborům plán na záchranu firmy. Odbory se mají do týdne rozhodnout, zda dohodu s vedením Alitalie přijmou. Zatím ho označily za nepřijatelný. Management ale tvrdí, že bez toho čeká vlajkového italského přepravce bankrot, a bude se snažit odboráře ještě dnes přesvědčit. Aerolinky hospodařily za posledních 16 let pouze čtyřikrát se ziskem. Vedení Alitalie uvádí, že má peníze na provoz jen do konce září. Zamítnutí plánu na restrukturalizaci by tedy znamenalo krach této italské vlajkové společnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letiště

letiště | Foto: Jan Rosenauer

Buď se odbory dohodnou s vedením, anebo to pro Alitalii bude konec, prohlásil ministr práce. Alitalia, jak uvádějí zdroje z odborů, hodlá zrušit 5 tisíc pracovních míst, což je přibližně pětina ze 22 tisíc současných zaměstnanců. Pokud odbory plány schválí, Alitalia nedostane od státu půjčku schválenou Evropskou unií, která by jí umožnila restrukturalizovat společnost v příštích měsících a privatizovat ji. Alitalia by pak byla nucena vyhlásit bankrot.

Italská burza reagovala na zprávy z jednání zvýšením ceny akcií Alitalie, zaměstnanci prozatím vyhlásili pouze menší demonstrativní akce.

Vědunka Lunardi, Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme