Alkohol podléhá přísné kontrole i v zahraničí

Skandál s pančovaným alkoholem poškozuje Českou republiku i české výrobce lihovin, problémy s výrobou nelegálního alkoholu ale mají i jiné evropské země, i když ne v takovém měřítku jako Česká republika. Přesto je pro ně nutné udržovat důsledný systém kontroly výroby i produkce tvrdého alkoholu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na baru (ilustr. obr.)

Na baru (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Například v Itálii se tvrdý alkohol kolkuje stejně jako u nás, spotřební daň ale činí 800 eur na hektolitr čistého alkoholu a připočítává se dvacetiprocentní DPH. Tato vysoká daňová zátěž je propojena s přísnými kontrolami celého trhu s alkoholem, především s italskou grappou, která se pálí z vinných slupek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Odpoledním Radiožurnálu o systému kontrol výroby tvrdého alkoholu v zahraničí

Kolky vydává Itálie i Španělsko

V zemi fungují telematické registry, jejichž prostřednictvím palírny denně informují celní úřad o všech fázích výroby alkoholu, kontroluje se tak kvalita a množství alkoholu při vstupním procesu i výstupu. Na kontrolách se podílí také celní policie a inspektorát pro boj proti padělání alkoholu, který je orgánem ministerstva zemědělství.

Itálie chce dohled nad výrobou alkoholu v budoucnu monitorovat lépe, proto schválila nový zákon, a od ledna 2013 se bude muset grappa plnit do lahví výhradně na italském území. Tím se zabrání vývozu nelahvované grappy.

K italské veřejnosti se dostala i zpráva o českém škodlivém alkoholu, v zemi však vzbudila zbytečný zmatek. Italská tisková agentura totiž sdělila, že někteří Češi zemřeli po požití grappy ze švestek, čímž byla poškozena ochranná známka grappy. Jednalo se totiž o slivovici, která nemá s italským alkoholem nic společného.

Tvrdý alkohol v Evropě kolkuje také Španělsko, označení vydává královská mincovna. Kolky slouží i k tomu, aby stát mohl kontrolovat daňový poplatek, který je v zemi stanoven na 21 procent.

Ľubica Zlochová, Lucie Chvojková, Denisa Morgensteinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme