Alkohol ve skladech bude asi zlikvidován. Podle výrobců by s nimi měl stát jednat o odškodnění

České úřady bojují o zastavení počtu obětí metanolu, ale současně musí hodně opatrně volit, jaké zbraně nasadí. Každým dnem prohibice unikají výrobcům i prodejcům desítky milionů korun a to už pomalu začíná stát za soudní spor. Likérky už se nechaly slyšet, že zvažují žaloby za ušlý zisk.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prohibice, prázdné regály (ilustrační foto)

Prohibice, prázdné regály (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Právníci ministerstev se celý večer radili, jak umožnit hladký náběh prodeje kořalky, aby se škody co nejvíc zmírnily. Otázkou také je, co udělat s dvaceti miliony lahví, které momentálně leží ve skladech.

Podle ředitele odboru kontroly z České potravinářské inspekce Jindřicha Pokory bude nejlevnější variantou jeho likvidace:

Přehrát

00:00 / 00:00

O současné situaci okolo prohibice mluvili na Rádiu Česko Jiří Jirka, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro ekonomiku a advokát Jan Černý

„Je možné požadovat některé další doklady, které potvrdí jeho bezpečnost, případně původ. Samozřejmě můžeme uvažovat o nějakých analýzách, ale v tom zajištěném množství je to naprosto nereálné. Byla by to práce na několik let. Osobně si myslím, že až se to vše dá na stůl a spočítají se náklady, bude rozhodnuto o tom, že zajištěný alkohol bude likvidován.“

„Zatím se uvažuje jen o tom, jak dostat na trh novou produkci. Jakým způsobem zajistit záruku původu základní suroviny pro novou produkci. Aby nová produkce zaplnila mezeru, která na trhu je a aby ji náhodou znovu nezachytil černý trh,“ říká náměstek ministra průmyslu pro ekonomiku Jiří Jirka.

„Sekundárním problémem je to, jakým způsobem zacházet s produkcí, která byla stažena. Její kompletní inventarizace a kontrola by byla velmi složitá. Ale je to až druhotná věc, která bude také záležet na výsledku pátrání policie,“ pokračuje Jirka.

Podle něj se uvažuje o úpravě kolků. Výrobci také navrhují, aby se na nové lahve alkoholu přidělávaly zpětné ventily, které by znemožnily použít láhev víckrát než jednou a zároveň by byly garancí, že pochází od důvěryhodného výrobce.

V Kyjově zemřela 21. oběť otravy metylalkoholem. Znovu se sejde krizový štáb

Číst článek

„Zákaz prodeje alkoholu je v této chvíli správným rozhodnutím, protože jsou ohroženy lidské životy. Doslova nevíme, ve které láhvi metylalkohol číhá. Nicméně by bylo nespravedlivé, aby veškeré břemeno nesli prodejci a výrobci. Ti jsou v situaci, kdy nemohli předvídat, co nastane a nemohli se ani připravit. Stát by s nimi měl o odškodnění alespoň jednat, protože jsem přesvědčen, že pokud k tomu odškodnění nedojde, budou soudy zavaleny žalobami,“ uvádí advokát Jan Černý.

V situaci obecného ohrožení by podle Černého měl stát určitou odpovědnost nést, ať už pochybil, či ne. Je ale otázkou, zda stát učinil vše, co učinit měl. Zda opatření, která se nyní chystají, neměla být přijata mnohem dříve jako prevence.

„Myslím si, že když si stát sáhne do svědomí, tak ho úplně čisté mít nebude,“ říká Černý.

Policisté dál pátrají po zdroji otrav metanolem. Na jejich výsledky čekají i havíři

Číst článek

Mnohé zdejší firmy mají zahraniční vlastníky. Ti si stěžují, že kvůli prohibici jsou poškozeni i na jiných trzích, Polsko zakázalo dovoz z Česka, omezil se i prodej na rakouském či německém trhu.

„Myslím si, že v této věci, kdy byla prohibice nařízena plošně, žádná značka nebyla zvýhodněna, se z tohoto pohledu nemůže žádná značka cítit poškozena,“ dodává advokát Černý.

Tomáš Pavlíček, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme