Alkoholické nápoje bude od července kolkované

Stát chce zabránit neregistrované výrobě tvrdého alkoholu. Od prvního července proto budou smět obchodníci běžně prodávat pouze lihoviny s obsahem alkoholu do patnácti procent. Nápoje s vyšším obsahem alkoholu už budou muset být okolkované. Obchodníci mohou lihoviny vyrobené nebo dovezené před tímto datem doprodat nejpozději do konce roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

láhve s alkoholem

láhve s alkoholem | Foto: Photo.net

Podmínkou tohoto prodeje je ale inventarizace veškerých zásob. Už v létě chystají celníci první kontroly. Českému rozhlasu to potvrdil mluvčí ústecké pobočky Celního ředitelství Jiří Nejedlý. "Samozřejmě v průběhu léta budou kontroly na označení lihovin probíhat. Pokud prodejce neprovede inventarizaci, hrozí mu až milionová pokuta," pohrozil Nejedlý.

Povinnost provést inventarizaci se však nevztahuje pouze na prodejce, ale i na restaurace, pohostinství, hotely a provozovny, v nichž se alkoholické nápoje s obsahem alkoholu vyšším než patnáct procent konzumují.

Kritici přijatého zákona namítají, že díky kolkování daňové úniky neklesnou. Označování alkoholických nápojů spíše jen zatíží obchodníky a cena alkoholu vzroste. A právě toto podražení by paradoxně mohlo spustit ilegální výrobu. Sami celníci kritiku odmítají s tím, že jim kolky práci naopak ulehčí.

Ivana Solničková, Markéta Pešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme