Zisk i tržby digitálních hegemonů díky reklamám a poptávce raketově rostou. Alphabet hlásí rekord

Na nový rekord stouply ve druhém čtvrtletí zisk i tržby americké společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google. Podpořil je prudký růst výdajů za reklamu, protože spotřebitelé více nakupovali na internetu. Růst čistého zisku oznámila i americká softwarová společnost Microsoft, která ve čtvrtém finančním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 47 procent na 16,5 miliardy dolarů (téměř 360 miliard Kč).

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Google (ilustrační foto)

Trh s digitální reklamou je na vzestupu, protože spotřebitelé kvůli pandemii nemoci covid-19 přesunuli velkou část nákupů na internet | Foto: Fotobanka Pixabay

Čistý zisk firmy Alphabet se více než zdvojnásobil na 18,5 miliardy USD (402,4 miliardy Kč) z 6,96 miliardy USD ve stejném období loni. Vyplývá to ze zprávy, kterou společnost zveřejnila v úterý.

Zisk překonal rekord z předchozího čtvrtletí, kdy činil 17,9 miliardy USD. Celkové tržby společnosti vzrostly o 61,6 procenta na 61,88 miliardy USD. Analytici dotazovaní agenturou Refinitiv čekali tržby 56,16 miliardy USD.

Hlavní podíl na tržbách mají příjmy z reklamy. Tržby z reklamy na Googlu stouply o téměř 70 procent na 50,44 miliardy USD. Tržby z reklamy na YouTube pak vyskočily o 83,7 procenta na sedm miliard USD.

Trh s digitální reklamou je na vzestupu, protože spotřebitelé kvůli pandemii nemoci covid-19 přesunuli velkou část nákupů na internet.

To vede společnosti k tomu, že při spouštění nových produktů, ale také proto, aby lépe poznaly trh, se zaměřují na data získaná z objednávek zákazníků a z jejich aktivit na internetu, napsala agentura Reuters.

Nárůst Microsoftu

Americká softwarová společnost Microsoft ve čtvrtém finančním čtvrtletí také zvýšila čistý zisk, a to o 47 procent na 16,5 miliardy dolarů (téměř 360 miliard Kč). Firma to oznámila v úterý.

Čtvrtletní tržby Microsoftu překonaly očekávání analytiků, protože poptávku po jeho cloudových službách v době pandemie covidu-19 podpořil rozmach práce a vzdělávání z domova.

Tržby se ve čtvrtém finančním čtvrtletí, které skončilo 30. června, zvýšily o 21 procent na 46,2 miliardy dolarů. Analytici je přitom podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali pouze na 44,2 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

Tržby divize Intelligent Cloud zahrnující cloudovou platformu Azure stouply o 30 procent na 17,4 miliardy dolarů, tržby samotné platformy Azure se zvýšily dokonce o 51 procent.

Tržby divize More Personal Computing, která zahrnuje operační systém Windows a herní konzole Xbox, vzrostly o devět procent na 14,1 miliardy dolarů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme