Amazon buduje v Kojetíně distribuční centrum. Zaměstná v něm přes 2000 lidí

Internetový prodejce Amazon buduje v Kojetíně na Přerovsku nové distribuční centrum, ve kterém vznikne více než 2000 pracovních míst. Stavba logistického centra bude v průmyslovém parku na kraji Kojetína dokončena příští rok, jeho plné zprovoznění je naplánováno na rok 2023.

Kojetín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amazon jako internetový obchod patří mezi největší a nejstarší eshopy svého druhu.

Amazon jako internetový obchod patří mezi největší a nejstarší eshopy svého druhu. | Foto: Mike Segar | Zdroj: Reuters

Firma Amazon už zahájila nábor prvních zaměstnanců, zatím hlavně specialistů. Nábor pracovníků, kteří budou v Kojetíně zpracovávat objednávky zákazníků, je naplánován na druhé čtvrtletí 2022. Sdělil to v pátek generální manažer společnosti Amazon pro Českou republiku Michal Šmíd.

Google dostal v Koreji pokutu za zneužití dominantního postavení na trhu. Chce podat odvolání

Číst článek

Společnost Amazon pomocí nového distribučního centra v Kojetíně podle Šmída rozšíří nabídku produktů a podpoří rostoucí počet nezávislých malých podniků, které prostřednictvím jejího e-shopu prodávají své zboží. Zaměstnanci centra budou připravovat, balit a odesílat zákazníkům drobné položky, jako jsou knihy, elektronika a spotřební zboží. Provoz v Kojetíně bude vybaven moderní technologií včetně robotických jednotek.

„Tito specializovaní roboti se zasouvají pod regály s výrobky, zvedají je a pohybují s nimi po distribučním centru, čímž pomáhají zkrátit čas nutný pro zpracování objednávek. V Kojetíně nabídneme práci s vyšší přidanou hodnotou pro kvalifikované zaměstnance,“ podotkl Šmíd.

Robotické centrum pro Amazon vybuduje v Kojetíně na brownfieldu po bývalých usazovacích nádržích cukrovaru stavitel průmyslových zón Panattoni. Objekt o rozloze 52.000 metrů čtverečních nabídne ve čtyřech nadzemních podlažích bezmála 190.000 metrů čtverečních pronajímatelné plochy. Zónu připravila skupina Accolade, která je také investorem a vlastníkem průmyslového parku.

Apple odkládá kontrolu iPhonů kvůli fotkám zneužívaní dětí. Reaguje na obavy o možném zneužití

Číst článek

Největší internetový obchod světa

Americký koncern Amazon je největším internetovým obchodem na světě, spolu s firmami Google, Apple a Microsoft patří k takzvané velké čtyřce technologických firem světa. V České republice Amazon působí od roku 2013, celkem investoval přes 26 miliard korun. První distribuční centrum Amazonu bylo v Česku otevřeno v roce 2015 v obci Dobrovíz. V tuzemsku nyní společnost zaměstnává přes 4000 lidí.

„Je to obrovská šance pro celý region, a to hlavně z pohledu investice a vysokého množství nových pracovních míst. Už dobrovízský projekt byl prošpikován moderními technologiemi, ten stávající však bude ještě o několik generací dál, a navíc využije unikátních logistických možností, které nabízí vícepatrové uspořádání,“ uvedl generální ředitel Panattoni pro ČR a Slovensko Pavel Sovička.

Přerovsko vykazuje nejvyšší podíl nezaměstnaných v Olomouckém kraji. V dubnu činil 4,3 procenta, zatímco v celém kraji byl podíl nezaměstnaných 3,3 procenta. Na konci srpna bylo na Přerovsku evidováno 3741 uchazečů o zaměstnání. Samotné Kojetínsko pak z 21 pověřených obecních úřadů v Olomouckém kraji vykazuje čtvrtou nejvyšší nezaměstnanost 4,7 procenta, což v absolutních číslech obnáší 407 uchazečů o zaměstnání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme