Amazon trvá na distribučních centrech v Česku. Otevřít je chce do příštího září

Americká společnost Amazon trvá na výstavbě dvou velkých distribučních skladů v České republice. Otevřít by je chtěla do září 2014. Největší internetový obchod na světě si pro tento záměr vybral obec Dobrovíz u Prahy a brněnskou oblast Černovické terasy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběr z nového distribučního centra Amazonu v německém Brieselangu, nedaleko Berlína

Záběr z nového distribučního centra Amazonu v německém Brieselangu, nedaleko Berlína | Zdroj: Reuters

Stihnout předvánoční trh – s takovým záměrem si známý americký obchod Amazon vybral jako nejzazší termín otevření dvou nových distribučních center v Česku září příštího roku. Firma hodlá do výstavby skladů investovat několik stovek milionů eur.

„Poměrná část z této velké mnohamilionové investice půjde na samotnou výstavbu a pak i na pronájem dalších areálů. Chceme se zaměřit také na investice do vytváření pracovních míst. Naše aktivity v České republice jsou dlouhodobé a věříme, že trhu prospějí,“ řekl k tomu ředitel pro evropské záležitosti společnosti Amazon Tim Collins.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu se více věnoval redaktor Jan Beneš

Vedení Amazonu bere investici vážně. Už také odhaduje, že každé centrum zaměstná kolem dvou tisíc stálých pracovníků. Na celkovou zaměstnanost v zemi to bude mít podle odborníků jen nepatrný vliv.

Výstavba obou distribučních center se ovšem může ještě zkomplikovat. Investici doprovázejí od samého začátku problémy. V Dobrovízi chtějí o stavbě centra v referendu rozhodovat sami obyvatelé obce, v Brně se proti skladu postavilo jedno občanské sdružení - žádá zpracování studie vlivu na životní prostředí.

Česko, země skladů?

Amazon není první firmou, která se rozhodla postavit na českém trhu svá distribuční centra. Za prvních devět měsíců letošního roku bylo v České republice dokončeno téměř 220 tisíc metrů čtverečních nových skladových a průmyslových ploch. To je podle poradenské společnosti Jones Lang LaSalle více, než bylo postaveno za celý minulý rok.

Česko se tak pomalu začíná stávat zemí skladů a utíká mu ekonomika s dlouhou tradicí kvalitní výroby. Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka by si mělo Česko vybrat, jakým směrem se chce do budoucna ubírat:

„Pokud se chce Česká republika profilovat jako znalostní ekonomika, potom musí přilákat investice a zahraniční kapitál v trochu jiných oborech – hlavně průmyslových. A určitě ve vědě a výzkumu, protože v tom je budoucnost každé země.“

Mezi největší projekty postavené v letošním roce patří budovy pro společnosti z automobilového odvětví. Hodně skladových a průmyslových ploch se celkově stavělo v okolí Mladé Boleslavi, Prahy a na Plzeňsku. Podle odborníků zejména kvůli lepší dopravní infrastruktuře a mírnému oživení poptávky v některých oblastech průmyslu.

Matěj Skalický, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme