Američané čelí rostoucím cenám benzínu

Američané platí za benzín čím dál víc. Hlavním důvodem jsou rostoucí ceny ropy. Benzín sice pořád stojí v Americe podstatně méně, než v Evropě. I tak panují obavy, že se stoupající ceny pohonných hmot brzy projeví v celkovém růstu cen zboží i služeb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice BSV

Čerpací stanice BSV | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Američané teď platí v přepočtu za litr benzínu jen kolem 17 korun. Ale to, co může Evropanovi připadat jako neuvěřitelná láce, připadá Američanům jako drahota, kterou nezažili od léta 2008.

V Kongresu zaznívají hlasy vyzývající vládu, aby uvolnila část strategických rezerv a přispěla tak ke snížení cen. Prezident Obama ale zatím takovému pokušení odolává.

Boje v Libyi – považované za hlavní příčinu současného růstu cen – podle něj zatím zdaleka nenarušily dovoz ropy tak, aby to takový mimořádný krok ospravedlnilo.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme